Selecteer een pagina

Marie-José

Marie-José prijst ‘dikke vrouwen’ aan.

Marie-José Reijenga staat 1 keer per week in de winkel en verzorgt daarnaast samen met anderen de inkoop. Bij het inkopen komt tevens het prijzen van de artikelen en het invoeren daarvan in de kassa. Zij kiest voor de ‘dikke vrouwen’ van importeur Armandla. De dikke vrouwen zijn beelden van serpentijn, gemaakt door kunstenaars uit Zimbabwe.

Marie-José kiest hiervoor omdat het een kunstwerk is dat mooi is gemaakt en met liefde voor het vak en daarbij voor weinig geld. De beelden worden gemaakt van serpentijn, een steensoort die in Zimbabwe op diverse locaties dicht aan de oppervlakte ligt. Nadat de beelden hun vorm hebben gekregen worden ze helemaal glad geschuurd met 8 gradaties schuurpapier. Een werk dat meestal door de vrouwen wordt gedaan. Daarna wordt het beeld verwarmd en met was behandeld waardoor de diepe intense kleur ontstaat.

Wat begonnen is door een gepensioneerd echtpaar dat een koffer beelden uit Afrika meenam en die in Nederland verkocht, is uitgegroeid tot een fairtrade bedrijf dat enkele containers per jaar importeert. Inmiddels zijn er diverse kunstenaars in Zimbabwe die zo hun gezinnen kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen. Meer over Amandla, de achtergronden, workshops en de kunstenaars, is te vinden op www.amandla-fairtrade.nl