Martha

Vietnamese schaaltjes, de keuze van Martha.

Martha van der Worp staat in de winkel en brengt daarnaast ook koffie abonnementen rond.  Haar keuze is gevallen op de ronde witte schaaltjes uit Vietnam.  De reden daarvoor is dat ze de vormgeving erg mooi vindt. De bovenkant loopt namelijk niet recht en in het uitstekende gedeelte hiervan zit een gaatje. Daarnaast vindt Martha het gewoon mooie schaaltjes, die doordat de kleur neutraal is met allerlei ander servies gecombineerd kan worden.

Importeur  De Evenaar heeft als doel ambitieuze talentvolle ondernemers uit landen met een gemiddeld lage levensstandaard een kans te geven en hierdoor de leef- en werkomstandigheden voor mensen uit de regio te verbeteren.

Al het keramiek van  De Evenaar uit Vietnam komt uit het dorpje Bat Trang.  De klei wordt in de buurt van het dorp gewonnen. Producent Cuong gebruikt een methode waarbij een blok klei in een mal op een draaischijf wordt gelegd. Al draaiende wordt een ‘tegenmal’  in de klei geduwd en ontstaat de gewenste vorm.  De schaaltjes worden vervolgens eerst gedroogd en daarna in een oven, die tot 1300 graden wordt opgestookt, gebakken.  Het productieproces duurt inclusief het bakken ongeveer een week. Daarna wordt alles zorgvuldig gecontroleerd en ingepakt om naar Nederland verscheept te worden.  Cuong en zijn vrouw zijn begonnen als klein familiebedrijf en hebben nu zo’n 25 werknemers in dienst. Doordat De Evenaar een vaste afnemer is, zijn zij verzekerd van werk en inkomen. Daarnaast krijgen zij adviezen  over o.a. productontwikkeling, inpakmethodes en prijsberekening.