Deze maand zetten we de Afrikaanse producten in de schijnwerpers.

De sieradencollectie van Kazuri bestaat uit handgemaakte en handbeschilderde sieraden van keramiek uit Kenia, Oost Afrika. De prachtige, unieke kralen worden gemaakt van klei uit het gebied rondom Mount Kenya, wat het product authentiek van deze streek maakt. Inmiddels zijn meer dan 350 lokale vrouwen in dienst bij Kazuri om elk steentje met de hand te vormen en te glazuren en ze vervolgens te verwerken tot unieke juwelen!
De werkplaats is gelegen op een gedeelte van de farm van Karen von Blixen, u welbekend van de film ‘Out of Africa’. Als drager van dit unieke sieraad ondersteunt u dit principe van eerlijke handel en helpt u de vrouwen van KAZURI en hun gezinnen aan een beter leven en geeft u hen hoop voor de toekomst!

Deze rieten manden komen uit Madagaskar. Deze manden worden gemaakt van pensy. Dit is een rietsoort dat in het moeras groeit en letterlijk “waterhout” betekent. Het riet wordt gekookt, eventueel geverfd en dan gevlochten. De mandenvlechters, vrouwen afkomstig uit ongeveer 80 boerenfamilies, wonen in Imertsiatutki, een plattelandsdorp in Madagaskar. Wanneer de vrouwen niet op het land nodig zijn, verdienen zij met dit ambachtelijke vlechtwerk een tweede inkomen.De lokale bevolking op Madagaskar maakt al jarenlang rieten manden voor eigen gebruik. De laatste jaren verkopen de producenten de oersterke manden ook aan toeristen en worden ze naar het Westen geëxporteerd. De Evenaar is een vaste afnemer van onderneemster Vevee. Dankzij de vaste opdrachten van De Evenaar helpt zij veel producenten aan werk en een vast inkomen. De manden van Vevee worden geweven van pensy en raffia (van raffiapalmbladeren). Het riet wordt gekleurd met verfpoeder, waarna de manden met de hand gevlochten worden. Iedere mand heeft zijn eigen unieke patroon.

Van natuurlijke materialen maken onze producenten in Zimbabwe, Zuid Afrika en Swaziland de mooiste schalen en beelden. Ieder product wordt met de hand gemaakt: Deze scrapmetal vogels en proud lagies komen uit het kunstenaarsdorp Tengenenge. Gone Arty biedt Europese winkeliers een gevarieerd assortiment aan cadeauartikelen. Gone Arty zorgt ervoor dat producenten een eerlijk bedrag ontvangen voor hun werk. Het volledige assortiment van Gone Arty is tot stand gekomen volgens de Fair Trade principes.

Prachtige en bijzondere handgemaakte beelden en maskers uit Kameroen. In Afrika staat het traditionele ambacht nog hoog in het vaandel. De makers van deze producten krijgen een eerlijke prijs en onderscheiden zich door oog voor detail en traditie. De opbrengst van de verkoop van deze houtsnijwerken gaat naar de vastenactie van de Catharinakerk in Woudenberg.

Maak de heerlijkste gerechten in een tajine. Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De Tajine is een oude kookpan uit Noord-Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend garen. Teranga is een importorganisatie-groothandel, opgericht in 1996 door Monique Margry en Laye Khouma, die als doel heeft de bevordering van export en verkoop van handgemaakte producten van kleine kansarme producenten in Senegal, Marokko, Filipijnen en Vietnam. Ze importeren zowel authentieke producten als producten naar eigen ontwerp. Het zijn originele producten die zich onderscheiden van de massa en die persoon of interieur een echt persoonlijke stijl geven. Het assortiment valt op door zowel het gebruik van natuurlijke materialen als het gebruik van uitbundige kleuren.