Sinds mijn terugkeer uit Mali begin maart is er in het land veel gebeurd. Met de scholen en de leerlingen gaat het gelukkig goed. Daarover straks meer.

Afgelopen april is premier Soumeylou Boubeye Maiga en zijn regering opgestapt. Hij zou te slap hebben opgetreden voor en na een aanslag in Ogossagou, een dorp in het midden van Mali. Hierbij zijn meer dan 160 mensen vermoord. Nadat begin april tienduizenden Malinezen de straat op gingen om te protesteren tegen dit slappe optreden is hij opgestapt. Deze aanval in maart wordt toegeschreven aan de Dogon. Die beschuldigen de Fulani ervan dat ze steun leveren aan Islamitische terreurorganisaties, zoals al-Qaida. Het hoofd van de Dogon-militie ontkent dat zij achter deze aanval zaten.

In juni was er wederom een aanval op een dorp waarbij bijna 100 mensen omkwamen. Deze aanval was een vergeldingsactie van de Fulani naar aanleiding van de aanval in maart. Mogelijk zijn de aanvallen het gevolg van oplopende etnische spanningen tussen de Dogon, die leven van de jacht en van een andere bevolkingsgroep uit West-Afrika, de Fulani, van oudsher herders.

Sinds 1 mei jl. is Nederland begonnen met de terugtrekking van meer dan 400 militairen die sinds 5 jaar deelnamen aan de VN-operatie Minusma.

In de hoofdstad Bamako is van al het geweld gelukkig niets te merken. Hier probeert men het dagelijks leven door te laten gaan. Wel zijn er in mei helaas door heftige regenval 16 doden gevallen. Ook was er zware schade aan huizen. Vooral in bepaalde wijken waar de huizen nog van klei zijn. Het is bewonderingswaardig dat men zich door alle tegenslag niet uit het veld laat slaan.

Met de beide scholen Fraternité en het Lycée Gérard Jean Kramer gaat het goed. Sinds eind juni hebben de scholen vakantie. Echter de DEF klas (dat is de klas ter voorbereiding van het Lycée) gaat nog door tot eind juli. Door de staking begin dit jaar hebben ze achterstand opgelopen.

Van directeur Sayon Keita heb ik een overzicht ontvangen van alle leerlingen die wij sponsoren. In september ga ik een bedrag van 4500 euro overmaken voor deze leerlingen. In totaal zijn het er 27 en voor 9 leerlingen betalen wij een tegemoetkoming. Wat een geweldig aantal! Ook heb ik Keita gevraagd of hij nog wat andere zaken nodig heeft voor de school. Dit hoor ik later nog van hem.

Begin juli zijn vrienden van mij getrouwd in Duitsland. Aan al de bruiloftsgasten hadden zij gevraagd om geen cadeaus voor hen te kopen. Na de bruiloft vertelde zij aan de gasten dat ze het geld dat men wilde geven aan ons scholenproject zouden overhandigen. Voor de gasten heb ik een presentatie in het Engels gehouden zodat ze goed geïnformeerd zijn waar hun geld naar toe gaat. Ze waren onder de indruk van dit project. Ze hebben dan ook ontzettend veel gedoneerd. In totaal heb ik 1.500 euro mogen ontvangen.

       
Het bedankje voor de gasten      De donatiepot

Ik heb Keita direct een sms gestuurd of hij nog leerlingen kende van ouders die het schoolgeld niet kunnen betalen. Hij wist zeker nog 4 kinderen. Hij is nu contact aan het leggen met de verschillende ouders. Zoals het er nu naar uit ziet, gaan er met ingang van het nieuwe schooljaar in oktober weer extra kinderen gesponsord worden.

Andere vrienden zijn verhuisd. Zij zijn kleiner gaan wonen. Veel overtollige en overbodige spullen hebben zij verkocht. Ook dit gaat voor de helft naar ons project. De andere helft is voor ook een mooi project van een andere vriendin in Nairobi, de hoofdstad van Kenia.

Ook alle vaste sponsors, De Bron en de Vaartkerk, hebben sinds 1 januari weer steun aan ons project verleend. In april ontvingen wij voor het derde jaar op rij een cheque van de Wereldwinkel in Woudenberg. Wij dachten dat dit de laatste zou zijn. Niets was minder waar. Zij gaan ons project de komende jaren verder ondersteunen.

De kofferbakverkopen hebben dit jaar ook alweer 436,00 euro in het laatje gebracht. Douwe Egberts punten stromen nog gestaag binnen. Er heeft een oproep in een nieuwsbrief van een school gestaan. Die punten komen ook deze kant op!

Kortom, wij zijn ontzettend blij met al deze aandacht. Vooral dat wij door al deze mooie giften zoveel kinderen naar school kunnen sturen.
Wij wensen u een mooie zomer toe en tot de volgende nieuwsflits.

Vriendelijke groeten,
Anja, Roelie en Eddy Kramer

Kijk ook op facebook: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako