De vakantie in ons kikkerlandje is begonnen. De scholen in Bamako hebben twee weken geleden de deuren al gesloten. De leerkrachten en de directie zijn nog wel bezig met het afronden van allerhande administratieve taken. Het is nog niet bekend of al onze 10 sponsorleerlingen geslaagd zijn. Dit horen wij later. Op de basisschool Fraternité heeft 80% van de negende klas (D.E.F. klas) hun examen gehaald om toegelaten te worden op het voortgezet onderwijs. Dit is voor Malinese begrippen een heel hoog percentage!

Hoewel de scholen nu dicht zijn, had ik graag naar Bamako gegaan in juli. Ook om alle bekenden weer op te zoeken en bij het Institut Française een tweetal weken Frans te gaan leren. Het is nu regenseizoen en dit schijnt een hele mooie tijd te zijn in Mali. Ik had dit graag willen ervaren. Degene bij wie ik de laatste jaren logeer, heeft mij dit echter afgeraden.

Dit omdat in Mali de verkiezingen op stapel staan. De eerste ronde staat gepland voor 29 juli. Over de huidige president Ibrahim Boubacar Keita of IBK, die zich opnieuw kandidaat heeft gesteld is veel onvrede. Verwacht wordt wel dat hij de verkiezingen gaat winnen. Inmiddels hebben meerdere mensen zich gemeld als kandidaat, van wie oppositieleider Soumaïla Cissé en voormalige minister van Financiën de grootste uitdager wordt. In 2013 verloor hij in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Keïta. De verkiezingen gaan in moeilijke omstandigheden plaatsvinden.Het rode gebied is niet reizen. Geel is alleen noodzakelijke reizen.

Veel Malinezen zullen niet kunnen stemmen omdat twee-derde van het land onveilig wordt gemaakt door allerlei jihadisten en bandietengroepen. Er zijn veel aanslagen en veel mensen durven niet eens op het land te werken omdat dit te gevaarlijk is. Er kan dan ook niet gezaaid worden. Je moet er niet aan denken wat voor gevolgen dit weer heeft. Hij zal dus gekozen worden door weinig mensen. Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie in Bamako rond de tijd van de verkiezingen is. Daarom heb ik dan ook besloten om niet te gaan. Nu staat mijn volgende bezoek weer in februari 2019 gepland. Daar kijk ik nu al naar uit.

Voor komend schooljaar zijn met Keita Sayon de volgende afspraken gemaakt:

  • We gaan 15 leerlingen sponsoren op het Lycée Gérard Jean Kramer gedurende 3 jaar.
  • 10 leerlingen krijgen voor het tweede jaar op rij een tegemoetkoming in de studiekosten van 30 euro per jaar.
  • Op de lagere school Fraternité gaan wij 5 leerlingen sponsoren en dit maar liefst 9 jaar lang. Dan hebben zij de basisschool afgerond.
  • Misschien zijn er nog wat benodigdheden nodig voor het LGJK en klein onderhoud. Dit horen we later in het jaar van de directeur. Dan gaan wij ook bekijken of wij aan dit verzoek kunnen voldoen.

Wij wensen iedereen een hele fijne vakantie en tot de volgende nieuwsflits.

Hartelijk groeten,
Anja, Eddy en Roelie Kramer