Selecteer een pagina
tony's chocolade

Tony’s Chocolonely

De Wereldwinkel realiseert haar doel door het stimuleren van eerlijke handel en het geven van voorlichting. De eerlijke handel is onder andere gericht op de verkoop van exotische kunstnijverheid- en voedingsartikelen. Eén van deze artikelen is Tony’s Chocolonely, de zogeheten ‘slaafvrije chocolade’.

boontje fotoJournalist Teun van der Keuken deed in 2003 onderzoek naar de productie van cacao voor de Keuringsdienst van Waarde. Hij kwam erachter dat er veel misstanden zijn bij het productieproces van cacao. Dit proces bestaat namelijk vooral uit slavernij, uitbuiting, mishandeling en dwang.

Na deze ontdekking besloot Van der Keuken zich in te zetten voor een eerlijke productie van cacao. Hij huurde een advocaat en gaf zichzelf aan bij de politie als ‘chocolade-crimineel’. Het aangeven van zichzelf als ‘chocolade-crimineel’ heeft niet tot gevolg gehad dat hij werd vervolgd, maar door deze actie kwam er wel heel veel aandacht voor de productie van cacao.

reepje fotoIn de media was er veel aandacht voor de acties van Teun en veel mensen volgden de journalist tijdens zijn aangifte, maar er waren geen chocoladefabrikanten die bereid waren om een slaafvrije chocoladereep te maken. In 2005 nam de journalist het voortouw door zelf slaafvrije chocolade te produceren. De chocola kreeg de naam Tony’s Chocolonely.

Cacao is nog steeds niet 100% slaafvrij, maar Tony’s Chocolonely is hard bezig om dit doel uiteindelijk te bereiken. En er zijn nu steeds meer merken die eerlijke chocolade verkopen en consumenten kopen bewuster. Denk maar aan de groene Sinterklaas afgelopen jaren. Deze Sint adviseerde mensen ‘groene’ en eerlijke chocolade te kopen.

werk fotoDe Wereldwinkel wil graag bijdragen aan een betere wereld en promoot daarom Tony’s Chocolonely. Deze chocoladereep is te koop in de Wereldwinkel Woudenberg-Maarn, Dorpsstraat 5 te Woudenberg. Zie voor verdere info de website http://www.tonyschocolonely.com/