Afgelopen maandag 3 oktober zijn de scholen weer begonnen. De minister van onderwijs had dit enige tijd geleden al aangekondigd op de televisie. De administratie van de scholen was 2 weken eerder al van start gegaan om het nieuwe schooljaar voor te bereiden.

Afgelopen week ontving ik bericht van Sayon Keïta dat de Lycées nog niet waren gestart met lesgeven. De overheid heeft de verdeling van de leerlingen die het DEF-examen hebben gedaan om toegang te krijgen tot een Lycée nog niet op orde. Dit is uitermate jammer omdat de administratie op de scholen voor het eerst dit jaar al 2 weken eerder aanwezig was.

Het schoolsysteem werkt in Mali totaal anders dan bij ons. De overheid bepaald naar welk Lycée de leerlingen worden gestuurd. Zo kan het gebeuren dat een leerling vlakbij een Lycée woont maar in een totaal andere wijk in de stad bij een Lycée wordt ingeschreven.

Vorig jaar heeft het Lycée Gérard Jean Kramer geen enkele leerling toegewezen gekregen. We hopen dat het dit jaar anders zal zijn omdat het weer financiële gevolgen kan hebben voor het Lycée Gérard Jean Kramer. 

Op het Lycée worden er nog 6 studenten financieel ondersteunt vanuit het project.  Afgelopen schooljaar hebben 6 studenten het felbegeerde diploma gehaald. Wij hopen van harte dat ze met dit diploma op zak zicht hebben op een betere toekomst. Op de basisscholen Fraternité en Complexe Scolaire Gérard Jean Kramer zijn alle 25 sponsorleerlingen over naar de volgende klas. Een mooi resultaat en wij wensen iedereen veel succes met het nieuwe schooljaar.  Ook vroeg Sayon Keïta of wij nog mogelijkheden hadden om 2 extra kinderen te gaan sponsoren: Nouhoum Sidibe en Laïla Wallet Malick. Hun vader is overleden en de moeder staat er alleen voor. We kunnen inmiddels melden dat er sponsors zijn gevonden. Deze sponsors ondersteunen  ons project al jaren. Eén van de sponsors gaf aan dat ze namens haar moeder die afgelopen juni is overleden Nouhoum wilde gaan ondersteunen. Wat een mooi gebaar, we werden er stil van. Nouhoum gaat naar het 4de  schooljaar op de basisschool en Laïla naar het 7de. Dit is de klas die volgt na de basisschool en het begin van de voorbereiding op het DEF-examen in de 9de klas. Dit brengt het totaal nu op 27 leerlingen.

Op het Centre de Coupe et Couture druppelen de eerste meisjes binnen om weer te gaan starten. Ik zag ook 6 nieuwe meisjes op de lijst staan. Hier moet ik nog informatie over inwinnen bij Sayon Keïta. Omdat dit geen officiële opleiding is, kan het dus zo zijn dat niet iedereen op hetzelfde moment start. De 9 meisjes die vorige jaar met het eerste jaar zijn begonnen, zijn allemaal naar het tweede jaar. Acht meisjes met een BIEN en één zelfs met een EXCELLENT.

Nog meer goed nieuws: van de Kringloopwinkel Woudenberg hebben we dit jaar wederom een prachtige donatie ontvangen van € 2000,00. Hier kunnen wij 6 jaar het schoolgeld van betalen voor Binta Traoré. Zij begint aan het 4de  jaar op het Fraternité. Tot en met het zesde jaar volgt zij de basisschool. Daarna begint zij in de zevende klas die loopt tot en met het negende jaar. In dit laatste jaar doet zij het DEF-examen. Na dit examen kan zij worden toegelaten op een Lycée. Binta heeft geen vader meer. Ze woont samen met haar moeder niet ver van de school.

Sayon Keïta de directeur merkte op dat ze iedere keer moest stoppen met school omdat het schoolgeld niet voor haar werd betaald. Hij benaderde haar moeder die aan hem vertelde dat ze vaak geen geld had om de school te kunnen betalen. Keïta heeft mij toen benaderd of wij vanuit het scholenproject een sponsor voor Binta konden vinden zodat zij het hele jaar naar school kan en dat ze niet iedere keer hoeft te stoppen omdat haar moeder het schoolgeld niet kan betalen. Verder zijn er van deze donatie 100 pakketten met schriften gekocht en 4 grote dozen met blauwe en rode pennen. Ook zijn er materialen aangeschaft voor het Centre de Coupe et Couture zoals rollen met stof, scharen en kledingrekken. Verder hebben wij geld gereserveerd voor aanschaf van naaimachines en het onderhoud van de naaimachines. Wij danken alle medewerkers van de Kringloopwinkel voor hun inzet in de winkel zodat wij deze geweldige donatie konden ontvangen.

Zowel de Kringloopwinkel als de Wereldwinkel Woudenberg zetten zich al jaren in voor ons project. Ook de Wereldwinkel willen wij via deze weg ontzettend bedanken voor hun inzet. Het is mooi dat deze twee organisaties zich zo betrokken voelen bij dit scholenproject ook omdat de roots van dit project in Woudenberg ligt. Afgelopen 11 augustus was het alweer 10 jaar geleden dat onze vader is overleden. Hij is zoals de meeste wel weten dit project begonnen in 1992 en hij heeft tot aan zijn overlijden zijn ziel en zaligheid in dit project gestoken. In 2019 ben in voor het laatst in Bamako geweest. Door Corona was het helaas niet mogelijk om de afgelopen jaren naar Bamako te reizen. Een aantal weken geleden heb ik gevraagd aan mijn contactpersoon in Mali of ik in het voorjaar weer welkom ben om in haar huis te logeren. Ik kreeg een super enthousiaste reactie terug van haar. Ik hoop dat het bezoek kan doorgaan. Het hele land staat nu sinds augustus op rood (niet reizen) behalve Bamako, dat nog op oranje staat. Dit betekent dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden en dat er veiligheidsrisico’s zijn. Er was een aanslag bij Kati, de belangrijkste kazerne waar de (militaire) president ook verblijft. Toen heeft Buitenlandse Zaken besloten om bijna geheel Mali op rood te zetten. Mijn contactpersoon in Bamako ziet bijna geen verschil in Bamako in vergelijking met voor de aanslag. Alleen is de bewaking o.a. op straat toegenomen. In overleg met haar heb ik besloten de situatie in januari nog eens te bekijken. Ik hoop wel dat het kan doorgaan, ik mis iedereen die ik daar ken en kijk ernaar uit om iedereen weer te zien en de scholen te bezoeken.

Zaterdag 15 oktober ga ik op de laatste kofferbak verkoop van dit jaar staan in Nijkerk. Tenminste als het droog is.  Na mijn natte avontuur in Leusden op de kofferbak heb ik besloten om niet nog een keer in de regen te gaan staan. In ieder geval heb ik veel mooie winterkleren en schoenen. Dus duimen maar weer voor een mooie opbrengst.

Tot de volgende nieuwsflits. Deze zal in december verschijnen. 

Vriendelijke groeten,
Anja, Roelie en Eddy Kramer