TONY’S CHOCOLONELY

Afgelopen maand werden er 137 kinderen gevonden door de Ivoriaanse Politie in West-Afrika. Hier werd nauwelijks met een woord over gerept in de media, maar gelukkig bracht persbureau Reuters het onder de aandacht. Het is enorm belangrijk dat meer chocofans weten dat illegale kinderarbeid nog steeds een probleem is. Armoede is de grondoorzaak van moderne slavernij en illegale kinderarbeid. Daarom is Tony een groot fan van een leefbaar inkomen: Het betalen van een Fairtrade-premie is niet genoeg voor de cacaoboer om rond te komen. Daarom is er de Chocolonely Foundation. Deze Foundation helpt bijvoorbeeld met kleine sociale leningen voor schoolgeld. Het geld wat met de najaarsoogst verdiend wordt, wordt ook pas in het najaar betaald. Hier ontstaat dus een risico dat de boeren in september niet genoeg geld hebben om het schoolgeld voor hun kinderen te betalen. Met de Foundation helpt Tony ze en zorgt daarmee voor stabielere boerencommunities met minimale risico’s.

Koop daarom alleen chocolade van Tony’s Chocolonely. Hiermee moeten we de cacao  slavernij de wereld uit zien te krijgen. En dat is niet zo moeilijk want Tony heeft heerlijk verrassende chocoladesmaken. Speciaal voor Pasen melk meringue citroen en melk spijs nootjes. Of ga voor een doosje lekker grote eitjes. Deze smaken zijn tijdelijk, dus wees er snel bij want op is dan ook echt op.

JAM VAN CEES

“Jam van Cees is altijd thuis gemaakt. Een eerlijk heerlijk Woudenbergs product van alleen puur fruit en geleisuiker.
Fruit zoveel mogelijk in Woudenberg rijp geworden. Bijvoorbeeld sappige rijpe bramen of donkerblauwe pruimen. Sinaasappels altijd uit Valencia (Spanje). Een vegetarische jam. Dus zonder gelatine (varkensproduct). Heerlijk op de boterham, beschuit, toast.
Smakelijk als dip bij uw vegetarische gerechten of bij een stukje gebraad. Of gewoon door de yoghurt…..verrukkelijk.
De “dekjes” zijn trouwens door Cees zelf gehaakt. Deze potjes jam zijn te koop voor een lage prijs bij de Wereldwinkel”.

PRACHTIGE RIETEN MANDEN

Deze rieten manden komen uit Madagaskar. Deze manden worden gemaakt van pensy. Dit is een rietsoort dat in het moeras groeit en letterlijk “waterhout” betekent. Het riet wordt gekookt, eventueel geverfd en dan gevlochten. De mandenvlechters, vrouwen afkomstig uit ongeveer 80 boerenfamilies, wonen in Imertsiatutki, een plattelandsdorp in Madagaskar. Wanneer de vrouwen niet op het land nodig zijn, verdienen zij met dit ambachtelijke vlechtwerk een tweede inkomen.De lokale bevolking op Madagaskar maakt al jarenlang rieten manden voor eigen gebruik. De laatste jaren verkopen de producenten de oersterke manden ook aan toeristen en worden ze naar het Westen geëxporteerd. Gone Arty is een vaste afnemer van onderneemster Vevee. Dankzij de vaste opdrachten van Gone Arty helpt zij veel producenten aan werk en een vast inkomen. De manden van Vevee worden geweven van pensy en raffia (van raffiapalmbladeren). Het riet wordt gekleurd met verfpoeder, waarna de manden met de hand gevlochten worden. Iedere mand heeft zijn eigen unieke patroon en is van oersterke kwaliteit. Boodschappen doen wordt hiermee een stuk leuker.

WIJ ZOEKEN VRIJWILLIGERS

Word jij onze nieuwe collega-vrijwilliger? De Wereldwinkel Woudenberg/Maarn is op zoek naar enkele enthousiaste winkeldames/-heren! Vind je het leuk om winkelend publiek te helpen en te adviseren bij hun aankoop? Zie je het inpakken van cadeautjes en het samenstellen van gezellige pakketjes als een uitdaging? Heb je affiniteit met de producten die de Wereldwinkel verkoopt? Ben je eens per week een paar uurtjes beschikbaar? Winkel- of verkoopervaring is niet nodig, servicegerichtheid is wel belangrijk!
 
Na een intakegesprek met twee leden van de werkgroep volgt een inwerkprogramma van enkele weken. Daarna ben je inzetbaar in de winkel. Je staat altijd samen met een collega, want dat is wel zo gezellig (en soms ook handig)! Een reguliere dienst duurt twee uur, dus de belasting is niet groot. We organiseren jaarlijks een aantal leuke activiteiten voor alle vrijwilligers: zo is er een nieuwjaarsreceptie, een uitje (in mei) en een gezamenlijke maaltijd (in oktober).
 
Interesse? Meld je dan bij de Werkgroep Vrijwilligers van ons bestuur: bel Marianne Vroom 033-2864047. Of mail naar:

We komen graag met je in contact!