FAIRTRADE WEEK 2019 

Van 26 oktober t/m 3 november vindt de najaarseditie van de Fairtrade Week plaats. In deze landelijke campagneweek zetten bedrijven, winkels, Fairtrade Gemeenten en vele vrijwilligers zich in voor Fairtrade.

NIEUW IN DE WINKEL 

Happy Lona omvat een vrolijke collectie tassen uit Kasjmir en andere delen in India. De meeste Happy Lona producten zijn handgemaakt in kleine ateliers, waar ervaren ambachtslieden met simpele middelen de mooiste producten maken. Happy Lona producten zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen, zoals leer, suède, wol en zijde van de allerbeste kwaliteit. Happy Lona werkt niet samen met bedrijven waar kinderen werken. Happy Lona haalt haar producten direct bij de producent op fair trade basis.Deze fair trade ringen worden ook geïmporteerd door Happy Lona en gemaakt door vrouwen uit India. Zij verdienen 25% meer dan het gemiddelde loon voor vrouwen die hetzelfde werk uitvoeren. Hun kinderen kunnen hierdoor weer naar school en dankzij fair trade zijn ze naar een nieuw gebouw verhuisd waar de werkomstandigheden aanzienlijk beter zijn.

Deze vrolijke kleurrijke stoel komt uit Guatemala. Door Maya vrouwen gemaakt en beschilderd. Mayan Hands is een fair trade non-profit organisatie die Maya-vrouwen aanmoedigt in hun zoektocht om hun families uit extreme armoede te halen terwijl ze blijven leven in de cultuur die ze koesteren. Zij zijn van mening dat wanneer vrouwen na verloop van tijd economische kansen en inkomsten krijgen, ze duurzame toekomst voor zichzelf, hun families en gemeenschappen kunnen opbouwen. Ze werken samen met meer dan tweehonderd vrouwelijke ambachtslieden in dertien gemeenschappen in de hooglanden van Guatemala. Het werken met eerlijke handel gedurende vijf en twintig jaar heeft het leven van de vrouwen veranderd: ze spreken zich uit, verzetten zich tegen binnenlandse onderdrukking en hebben, op een regelmatig inkomen, meer controle over hun leven; hun families eten beter en al hun kinderen gaan naar school, sommigen zelfs naar de universiteit.

Swazi kaarsen zijn met de hand versierd met hard wax aan de buitenkant en zachte wax aan de binnenkant. Terwijl de kaarsen branden, schijnt het licht door de harde schaal van de kaars om het prachtige ontwerp te tonen. Het bedrijf begon in 1981 in een oude koeienstal op een melkveebedrijf door twee Zuid-Afrikaanse afgestudeerden. In die tijd was het koninkrijk Swaziland een vrije en veilige haven en bleek het een ideale plek om een ​​klein ambachtelijk bedrijf te starten. Het was een prachtig bergland en de mensen waren warm en vriendelijk. Beide oprichters konden de werknemers gemakkelijk opleiden en werden getalenteerde ambachtslieden en gewaardeerde partners in het bedrijf. Swazicandles bracht een unieke Swazi-smaak en -gevoel teweeg! De kleine werkplaats groeide snel en bouwde een reputatie op als unieke kaarsenmakers die bezoekers van heinde en verre aantrekken. Het heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste toeristische attracties van Swazi-land. Tegenwoordig heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een industrie met vijf en veertig inwoners en exporteert kaarsen wereldwijd. Swazicandles is een groot voorstander van fair trade-principes en een oprichter van SWIFT (Swaziland Fair Trade Association). Medewerkers hebben inspraak in de besluitvorming en hebben toegang tot gezondheidszorg, pensioen-regelingen, voedsel- en reiskostenvergoedingen en een uitvaart-verzekering. De kaarsen zijn handgemaakt en gedecoreerd met traditionele Afrikaanse ontwerpen of modernere ontwerpen.