Reisverslag

Van Richard Zweekhorst ontvingen wij het volgende bericht:

Lieve mensen van de Wereldwinkel,

Op zondag 27 januari zal ik weer vertrekken naar Zuid Afrika om me in de plaats Acornhoek bezig te houden met de permaculture moestuinen. Een project waar jullie Wereldwinkel al geruime tijd een bijdrage aan levert.

Zo af en toe kom ik op de jaarvergadering iets vertellen over de projecten en een misschien wel onconventionele manier van ontwikkelingshulp.

Moestuinieren is niet zo moeilijk, zeker niet als de middelen ontbreken om even naar de supermarkt te gaan. Als de oogst een noodzaak wordt blijkt de mens een snelle leerling. Zo gaat het hier en aan de andere kant van deze aarde werkt het exact hetzelfde.

De complexe factor bevind zich in dat ene woordje. “Permaculture”!

Permaculture is een gesloten systeem waarin de natuurlijke processen leidend zijn. In dit systeem zijn er talloze kringlopen en het systeem doorgronden is even onmogelijk als het doorgronden van de natuur. Als mens is het de kunst hierin mee te bewegen.

Simpelweg komt het erop neer dat een beheerder van een permaculture moestuin zich de hele dag vragen stelt.

Misschien doet een beheerder van een Wereldwinkel niet veel anders…

Het aardige blijft dat het nog steeds niet veel uitmaakt of we dit in het ‘rijke’ westen of in het ‘arme’ Afrika doen.

Het feit dat ik naar Zuid Afrika ga zal dus zijn dat daar iets is wat ik nodig heb. Mensen helpen is namelijk best comfortabel. Waardering, erkenning zelf een beetje aanzien…ieder mens doet het goed op een complimentje op zijn tijd. Een reis plannen begint voor mij met een simpele vraag naar de community. “Willen jullie dat ik kom?”

Het is inmiddels een aantal maanden geleden dat ik deze vraag stelde en het antwoord op de vraag was even simpel als oprecht. Yes Richard, you come. We need you!

Typerend voor mijn cultuur is dat ik nu wil weten waarom ze me nodig hebben. Dan kan ik me voorbereiden. Hoe, wie, wat, waar en waarom… Een knap rijtje Hollandse school!

Weten, vertrouwen, verrassen, verbinden en ontmoeten… Een knap rijtje Afrikaanse school! Mijn kracht is dat ik durf te vertrouwen op de Hollandse school en me thuis voel in de Afrikaanse school. Nadat ik vorige keer voor de organisatie ‘A Spring of Hope’ met Annekim langs 30 scholen ben gegaan gaf ze me na afloop een kleine boodschap mee.

“Your roots are in Africa but you harvest in Holland. Every now and than you have to go back and replant yourself.”

Zie hier, mijn noodzaak om daarheen te gaan.

Nu geven en nemen in balans is ontstaat er ruimte. Er is immers geen enkele partij in het vraagstuk die nog dank je wel hoort te zeggen naar de ander. We blijven naar goed gebruik natuurlijk wel ‘dank je wel’ zeggen maar kunnen hier in theorie ook eindeloos mee doorgaan.

We zouden vergeten dat het over moestuinen gaat.

Ja, ik ga daar naartoe met kennis van zaken. Tuinieren is mijn vak en tuinieren met de natuur mijn specialiteit. De verleiding om het onder de moeilijke omstandigheden in Zuid Afrika niet helemaal volgens de principes te doen is best groot. Beetje kunstmest toevoegen, klein beetje bestrijdingsmiddelen…klein beetje mag omdat het nu eenmaal moeilijk is. En daar gaat iets mis. Wat er mis gaat in het proces kan ik uitstekend uitleggen omdat we in onze cultuur al eeuwen lang dezelfde fouten begaan. Het maakt mij een expert in domme keuzes maken. We doen het economisch wel geweldig maar wat kopen we er straks voor als de zeespiegel een meter of 5 gaat stijgen? Foutje bedankt?

Veranderingen beginnen bij jezelf. Dat is ook hier niets anders dan daar. In Acornhoek is naar mijn overtuiging eigenwaarde een belangrijke factor. In deze streek is het prachtige Ubuntu een begrip. (Ik ben omdat wij zijn.) Ubuntu is niet apathisch naar elkaar kijken en elkaar de schuld geven van de ellende waarin de gemeenschap zit. (wij hebben er hier in Nederland ook wel een handje van…) Ubuntu begint bij jezelf. In het reisdagboek noemde ik de vorige reis niet voor niets Ti Tsembe we N’wini, wat vrij vertaald betekend ‘Geloof in jezelf’.

Hoe, wie, wat, waar, waarom, weten, vertrouwen, verrassen, verbinden en ontmoeten!

Van 27 januari tot 11 februari ga ik deze keer samen met mijn zoon Bob naar Acornhoek Zuid Afrika en bezoeken we de mensen en de projecten.

We zijn nu al te volgen via de website thelittle5.waarbenjij.nu

Onder het kopje: Blijf op de hoogte. en dan: Meld je aan voor de maillijst.

Richard