Over ruim twee weken is het nieuwe jaar alweer begonnen. Het was een bewogen jaar. In de wereld met allerlei oorlogen, natuurrampen, mensen die op de vlucht slaan voor geweld en huis en haard moeten verlaten voor een veilige toekomst.
Nadat de oorlog op 24 februari 2022 begon in de Oekraïne zijn de energieprijzen en ook de prijzen in de supermarkt enorm gestegen met als gevolg dat in Nederland de kloof tussen rijk en arm is toegenomen
Daarom zijn wij ook extra dankbaar dat wij terug kunnen kijken op een succesvol jaar voor ons scholenproject.
Alle sponsors zijn ons trouw gebleven. Ook beide kerken waar onze vader altijd kwam hebben hun mooie bijdrage weer geleverd evenals de Wereldwinkel Woudenberg en de Kringloopwinkel Woudenberg. Buurkinderen die een deel van hun rommelmarkt opbrengst kwamen brengen voor het project. Een bekende die de energietoeslag aan doneerde, en een mevrouw die allemaal mooie spullen maakt om te verkopen.
Verder hebben wij veel lieve berichten en donaties ontvangen van mensen die wij helemaal niet persoonlijk kennen. Die zijn met ons in contact gekomen toen wij december 2021 in het Algemeen Dagblad stonden met een oproep voor Douwe Egberts punten.
Ook 9 december jl. stonden wij weer met een oproep in het Algemeen Dagblad. Inmiddels al weer meer dan 50 reacties gekregen en de eerste punten zijn al weer binnen.
Sinds een aantal jaren krijgen wij ook walnoten van een vader van een sponsor voor de verkoop. Nadat vorig jaar de boom niet zo’n zin had om goeie noten te leveren, waren de noten dit jaar niet aan te slepen. Opbrengst € 245,00 euro!

Verder hebben wij mooie kleren, schoenen en andere spullen gekregen voor de verkoop. Veel is verkocht op de kofferbakverkopen en veel verkoop ik ook via internet of tweedehands kledingwinkels.
Het afgelopen jaar zijn een aantal trouwe sponsors overleden. Sommige waren al vanaf het begin in 1992 betrokken bij het project. In gedachten zijn wij bij de nabestaanden die dit jaar voor het eerst deze kerst en het nieuwe jaar hun echtgenoot of vader of moeder moeten missen. Wij zijn enorm dankbaar voor hun jarenlange steun.

In de nieuwsflits van oktober jl. waren de juiste leerlingen aantallen van de scholen nog niet bekend. Inmiddels is administratief alles rond en heb ik de juiste aantallen van Sayon Keïta ontvangen.

Fraternité

Op het Fraternité is er voor schooljaar 2022-2023 een leerlingenaantal van 284 kinderen. Hiervan worden 16 kinderen door ons project ondersteund. Er werken 9 leerkrachten en drie mensen vervullen andere taken binnen de school.

Complexe Scolaire Lycée Gérard Jean Kramer

Hier volgen maar liefst 325 kinderen onderwijs. Deze school heeft een enorme groei doorgemaakt. Vier jaar geleden is deze school op de locatie van het Lycée Gérard Jean Kramer geopend met 125 leerlingen. Hier werken ook 9 leerkrachten en ook hier vervullen 3 mensen andere taken binnen de school. Hier worden 10 kinderen uit het project gesponsord. Dit is een minder dan aan het begin van het schooljaar. Haar ouders zijn gescheiden en zij is met haar vader verhuist naar een andere wijk in Bamako.

Lycée Gérard Jean Kramer

Het leerlingen aantal is hier teruggelopen. Er zijn nog maar 24 leerlingen die hier onderwijs volgen. Wederom heeft het Lycée geen enkele leerling toegewezen gekregen van de overheid. Er zijn meer Lycées in Bamako die met hetzelfde probleem geconfronteerd worden. Er worden vanuit het project nog 6 leerlingen ondersteunt.
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat wij de toekomst voor het Lycée niet rooskleurig inzien.

Centre de Coupe et Couture Anja Kramer

Er zijn maar liefst 14 meisje aan het eerste jaar van deze coupeuse opleiding begonnen. Ik heb al weer prachtig gemaakte jurken voorbij zien komen. Aan het tweede jaar zijn maar 2 meisjes begonnen. De rest van de meisjes zijn verhuisd naar een andere wijk in de stad of zijn getrouwd. Het is vaak nog zo in Mali dat de meisjes dan stoppen met hun opleiding. Sayon Keïta betreurt deze gang van zaken ook. In ieder geval zijn alle meisjes vol enthousiasme bezig met hun opleiding.

Wij kunnen zoals al eerder gezegd terugkijken op een geweldig mooi jaar voor ons scholenproject. Nogmaals onze hartelijke dank aan een ieder voor de trouwe steun aan het project.
Ik hoop echt dat ik in februari naar Bamako kan afreizen zodat ik alles weer met eigen ogen kan aanschouwen en iedereen weer in levende lijve kan zien.

Mijn broer Eddy, zus Roelie en ik wensen iedereen liefdevolle kerstdagen en bovenal een gelukkig, gezond en vredevol 2023!
Tot de volgende nieuwsflits.

Vriendelijke groeten,
Anja, Roelie en Eddy Kramer