Contact met College van B&W
Het bestuur heeft aan het College van B&W een brief geschreven waarin zij worden uitgenodigd om een bezoek aan de winkel te brengen en om op de hoogte gesteld te worden over onze doelstelling. Het College heeft positief gereageerd op ons verzoek, maar er een iets andere draai aan gegeven. Het bestuur is uitgenodigd om op 31 oktober een gezamenlijke lunch te nuttigen op het Gemeentehuis. Tijdens die bijeenkomst kan ik als voorzitter dan tekst en uitleg geven over onze vereniging. Vervolgens zal het College een bezoek brengen aan onze winkel. Mocht je die middag dus een optocht van het Gemeentehuis naar de winkel waarnemen, dan weet je waar het over gaat.

Tekening in de winkel
Zoals jullie wellicht weten, wilden we als bestuur graag weer gebruikmaken van het bord buiten. In het verleden stonden er fraaie tekeningen op het schoolbord dat tegen de muur van het buurpand geschroefd is. Mariam Hassan loopt al langer in de winkel rond, met name om zich de Nederlandse taal eigen te maken. Mariam komt uit Syrië en woont met haar familie in Woudenberg. Al pratend kwamen we erop dat de jongere zus van Mariam, Amina, heel mooi kan tekenen. Amina heeft voor de winkel een mooie tekening gemaakt van de wereld die in brand staat. Een item dat zeker in verbinding staat met ons activiteiten. De bedoeling was dat het een tekening zou worden die op het bord buiten geplaatst zou kunnen worden. Maar omdat de tekening op schildersdoek is gemaakt, is het niet mogelijk om deze buiten achter het plastic te plaatsen. Daarom hangt de tekening nu in de winkel, achter de voordeur.
Eigenlijk komt dat wel mooi uit, want we hebben te horen gekregen dat in januari 2024 het pand naast ons gesloopt gaat worden. Dan zou ook het bord verdwijnen en daarmee ook een tekening als die daarop zou staan.

Inmiddels is duidelijk dat wanneer het pand naast ons wordt afgebroken wij niet opeens in de open lucht zitten; er zit een dubbele muur tussen beide panden.

Wereldwinkel en Global Goals
In de vorige nieuwsbrief zijn we gestart met de uitleg over de Global Goals en de verbinding met het werk binnen de Wereldwinkel. Hieronder uitleg over twee nieuwe doelstellingen.

* Global Goal 3: toegang tot goede basis gezondheidszorg, het terugdringen van sterfte en ziekte als gevolg van verontreiniging, het beperken van het aantal verkeersdoden en gewonden en het zorgen voor toegang tot seksuele en reproductieve zorg.

Fair Trade heeft als eis lokale ziekenhuisjes op te richten en in stand te houden.

* Global Goal 4: goed basis-, voortgezet en hoger onderwijs voor iedereen, toegang tot kinderdagverblijven en een toename van jongeren en volwassenen met relevante technische en beroepsvaardigheden. Ervoor zorgen dat alle leerlingen kennis en vaardigheden opdoen voor duurzame ontwikkeling, mensenrechten, culturele diversiteit, wereldburgerschap en zorgen voor kind- en handicapvriendelijke onderwijsfaciliteiten.

Doel: alle kinderen minstens 1 dagdeel naar school.

Herfst etalage
Josien heeft weer een mooie etalage gemaakt; dit keer helemaal in het teken van de herfst.

Feestdagen in aantocht
De etalage dus in de herfstsferen. Maar in de winkel wordt al weer verder vooruit gekeken. Wat te zeggen van de speciale repen van Tony’s met de S van Sinterklaas? Maar liefst zeven verschillende smaken hebben we in de winkel. Wie gaat ze alle zeven proeven?

Maar ook het tafeltje met de kerstkaarten staat al weer klaar in de winkel. Losse kaarten en diverse mapjes; er zit vast iets bij dat in de smaak valt. Om te versturen, of gewoon om zelf bij de boom te zetten.

Kerststalletjes staan er ook al. Twee bijzondere exemplaren van vilt uit Nepal en een scrap metal exemplaar van Gone Arty. Niet goedkoop, maar je hebt wel iets bijzonders dat je niet zomaar in ieder huis zult aantreffen.

Nieuwe artikelen

Er zijn weer nieuwe artikelen ingekocht. Bijna teveel om op te noemen. De leren tassen gingen hard, dus daarom is de voorraad weer aangevuld. Soms niet alleen nieuwe artikelen, maar ook artikelen die we al langer in de winkel hebben. Omdat het echter steeds om handwerk gaat – althans voor wat betreft het non-food – zien artikelen die we al langer in de collectie hebben er toch vaak weer anders uit.

Beestenbende

Diverse dierenfiguren hebben we weer in de winkel staan. Van verschillende materialen; steen, hout, glas of scrap metal. In verschillende groottes. Er zit vast iets bij voor een leuk cadeau.

Peper en zoutstellen

Vroeger zo’n item dat niet mocht ontbreken als bruiloftscadeau. Maar waarom alleen dan aan iemand geven (of aan jezelf)? Drie verschillende stenen uitvoeringen uit Thailand staan op een nieuw huis te wachten.


Het is maar een kleine bloemlezing van de artikelen die in de winkel staan. Kom langs en kijk rustig rond of er leuke artikelen tussen zitten. In onze food hoek hebben we ook weer een aantal nieuwe producten, zoals de cashewnoten van Johnny Cashew of de niet te versmaden heidehoning van Lammert.

Stage van Sara Bos
Op de foto staat Sara Bos. Zij heeft van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 13 oktober stage gelopen bij de Wereldwinkel. Zij is 14 jaar en zit in klas t3a (VMBO) van het Guido de Bres in Amersfoort. Zij heeft zich in de winkel heel verdienstelijk gemaakt met allerlei klusjes. Haar stageverslag heeft ze geschreven over honing. Lammert van Beek, onze vaste leverancier van de Woudenbergse honing, heeft haar het een en ander verteld over honing en imkers. Dat is ook meegenomen in haar verslag. Heel interessant om te lezen. Dat kan in de map Stagiaires die in de winkel staat, maar ook op onze website.

Oproep voor penningmeester
We zijn nog steeds dringend op zoek naar een nieuwe penningmeester. Frits Steppé heeft te kennen gegeven dat hij na 22 jaar de rekenmachine in de wilgen hangt. Dat zal per 1 januari 2024 het geval zijn. We hebben dus dringend een opvolg(st)er van Frits nodig. Het is allemaal niet een enorm ingewikkelde administratie, maar het moet wel nauwkeurig gebeuren. Wilt u de vereniging op dit punt ondersteunen en/of wilt u verdere informatie, laat het dan weten aan de voorzitter, Job van  der Mijl via telefoonnummer of via de mail: .
Mocht u iemand uit uw kenniskring weten die geknipt is voor deze rol, laat dit dan ook weten, dan kunnen wij vervolgens verder contact met haar of hem opnemen

Lid worden
We zijn een vereniging en dat betekent dat u ook lid kunt worden. Voor ons als vereniging belangrijk, omdat wij daardoor – naast de verkoop – ook een andere bron van inkomsten hebben. Helaas wordt alles duurder, dus ook winkelhuur en energieprijzen waar wij mee te maken hebben. Uw lidmaatschap kan net weer het verschil uitmaken. Voor (minimaal) € 10,– per jaar kunt u lid worden. Opgeven kan – onder vermelding van naam en adres – via het mailadres .

Extra handen in de winkel
Veel Wereldwinkels in Nederland hebben het moeilijk vanwege een teruglopend aantal vrijwilligers. Voor onze Wereldwinkel geldt dat in mindere mate, maar we hebben wel te maken met vrijwilligers die minder vaak in de winkel willen en kunnen staan. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor de openstelling. En dat willen we voorkomen. Dus: voelt u zich aangetrokken door het werk van de Wereldwinkel, dan kunt u zich aanmelden als vrijwilliger. Een winkeldienst duurt twee uur en we streven ernaar dat medewerkers in ieder geval 1x per week een dienst draaien. In het begin zal dat een combi zijn met een ervaren winkelmedewerker, maar dat kan op termijn ook een solodienst zijn. Ook hiervoor geldt: geef u op via het mailadres .