Het schooljaar hier en in Bamako is weer ten einde. Het was een rustig schooljaar, zonder pieken of dalen. Regelmatig ben ik nog aan het nagenieten van mijn reis afgelopen februari. Het was een bezoek waar ik met veel plezier op terugkijk.
Sayon Keita is nu bezig met het afronden van het schooljaar. Op dit moment is nog niet bekend of alle sponsorleerlingen over zijn naar het volgende schooljaar. Ik heb hierover contact gehad met hem. Hij verwacht wel dat iedereen over is. In de volgende nieuwsbrief kan ik hier meer over vertellen.
Voor het komend schooljaar ben ik nog met Sayon Keita in overleg wat er nodig is voor het Fraternité en het Complexe Scolaire Gérard Jean Kramer. In ieder geval wordt er geld gereserveerd om schoolspullen aan te schaffen en de Wifi aansluiting te betalen. Ik heb ook nog over het onderhoud van de scholen gesproken. Op korte termijn is het niet te verwachten dat er veel geld voor onderhoud nodig is.
Er worden nu 27 kinderen gesponsord op beide basisscholen. Wij willen dit graag uitbreiden naar 30 leerlingen. Daar gaan wij sponsors voor zoeken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met mij of met mijn zus Roelie en broer Eddy.
Zes studenten hebben in de derde week van juni examen gedaan voor het Lycée. Ook hier zijn de resultaten nog niet van bekend. Voor een meisje had ik afgelopen februari 5000 CFA aan Sayon Keita gegeven. Dit is omgerekend 7 euro. Dit was bedoeld voor reisgeld voor 4 dagen om naar de locatie van het examen te reizen. Zij woont niet dichtbij deze locatie. Zo hoefde zij zich geen zorgen te maken over geld en kon zij zich volledig richten op het examen. In de week voor het examen heeft Sayon Keita dit aan haar overhandigd.
Ik hoop dat er komend schooljaar weer meer studenten worden ingeschreven op het Lycée. In de nieuwsbrief van december schreef ik dat ik enige zorgen had over de toekomst van het Lycée. Dit omdat het leerlingenaantal zo was afgenomen. Dit bleek gelukkig wat genuanceerder te liggen. Er stonden nog 52 studenten ingeschreven. Hiervan volgen 24 studenten fysiek de lessen op het Lycée Gérard Jean Kramer (LGJK). De overige volgen de lessen elders op andere Lycées. Het ministerie van onderwijs betaald voor deze leerlingen wel een bedrag per leerling aan het LGJK omdat ze hier staan ingeschreven. Sayon Keïta liet weten zeker nog toekomst voor het Lycée te zien. Alle privé Lycées zouden om de tafel gaan zitten om een plan voor de toekomst uit te werken. Dit plan wordt dan aan het ministerie van onderwijs overhandigd. Deze maakt het de privéscholen al jaren erg moeilijk en ze hopen dat deze plannen worden opgepakt zodat de toekomst van alle privé Lycées gewaarborgd blijft. Ik hoop in de volgende nieuwsbrief hier wat meer over te kunnen vertellen.

Centre de Coupe et Couture
Op het Centre de Coupe et couture is docente van het eerste uur mevrouw Zeinab Toge uit dienst gegaan. Zij is getrouwd en verhuisd. Afgelopen mei is er een nieuwe docent aangenomen, Ichiaka Niambele. De studenten zijn zeer tevreden over hem. Ze vinden hem technisch heel goed en ook geeft hij de studenten goede begeleiding. Wij wensen hem veel succes.

Docent Ichiaka Niambele voor de klas

Voor het Centre de Coupe et Couture zullen wij tussen de € 1500,00 en € 1750,00 gaan overmaken. Er is in ieder geval een bedrag gereserveerd van € 1750,00. Ik zit nog op antwoord te wachten of er nog onderhoud aan de naaimachines nodig is of dat er misschien een extra naaimachine moet bijkomen.
In de nieuwsbrief van maart jl. schreef ik dat Sayon Keïta vroeg of wij voor een gehandicapt meisje een naaimachine, materialen en andere benodigdheden konden aanschaffen als zij klaar was met de opleiding volgend jaar juni/juli. Ik schreef toen dat wij dit met geld uit het project zouden financieren.
Direct na het sturen van de nieuwsbrief meldde zich een sponsor die dit voor haar rekening wilde nemen. Zo fijn voor haar dat als ze volgend schooljaar klaar is ze direct materialen heeft om te gaan beginnen en zo in haar levensonderhoud kan voorzien.
Afgelopen maanden heb ik op 2 kofferbakverkopen gestaan. Dit heeft ook een mooi bedrag opgebracht van € 273,50 euro. Ook de verkoop via internet en verkoop in een tweedehandskledingwinkel heeft voor dit jaar al een bedrag van 168,50 opgebracht.

Kofferbakverkoop in Leusden

Als laatste wil ik graag weer even onder de aandacht brengen dat er voordelig bij ons Senseoapparaten kunnen worden aangeschaft of andere koffieapparaten van Philips. Wij schaffen deze apparaten aan met Douwe Egberts punten. Onze prijs zit onder de winkelprijs. Ook zit er 2 jaar garantie op de apparaten. De gehele opbrengst gaat naar het project.
Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen via email: annechien.kramer@gmail.com
Wij wensen iedereen een fijne zomer en tot de volgende nieuwsbrief.
Vriendelijke groet,
Anja, Eddy en Roelie Kramer