Algemene Ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering vond plaats op 4 april 2023. Ruim 30 leden waren aanwezig op deze avond. Na een snelle afhandeling van het huishoudelijke gedeelte is door Arnout Hooft een indrukwekkende voordracht gehouden over Noah’s Ark Children’s Ministry Uganda (NACMU). Deze organisatie biedt hulp aan kwetsbare kinderen en de straatarme bevolking in de omgeving van Mukono in Uganda. Het project omvat een kinderhuis, drie scholen en een medische kliniek.
 
Na deze voordracht werd aan alle projecten een cheque overhandigd. Daarbij ging het naast het NACMU-project om het Bethel-Adullam Children Home (BCH) in India, het Malawi-project in het kader van de ZWO actie 2023, de Vastenactie van de Catharinakerk (dit jaar een bouwproject voor de technische school in Chikowa in Zambia), de Tent of Nations in Bethlehem, het Scholenproject LGJK Bamako in Mali en het e’Pap project in Zuid-Afrika.
In totaal gaat het om een bedrag van € 5.000,–. Deze ondersteuning wordt vanuit het eigen vermogen gefinancierd. Helaas is op dit moment de omzet van de winkel niet zodanig dat vanuit deze omzet de ondersteuning kan worden gedaan.
 
Het e’Pap project en het NACMU project vallen onder de categorie “wisselproject”. Dat wil zeggen dat er geen structurele financiële ondersteuning is vanuit onze winkel. Voor de overige projecten is dat wel het geval. Daarbij was de ondersteuning voor het BCH-project dit jaar voor het laatst, Enerzijds legt de Indiase overheid grote blokkades op voor financiële ondersteuning van dit project, anderzijds geeft Peter Wildschut – die dit project mede heeft geïnitieerd – aan dat dit project al sinds 2008 draait en er op zeker moment een eind aan de ondersteuning kan komen. Daarmee is het project op zich niet verloren, want er zijn nog meerdere partners die de ondersteuning voortzetten.

Wereldwinkels in Nederland hebben het moeilijk. Door terugloop van het aantal vrijwilligers en dalende omzet moeten winkels noodgedwongen de deuren sluiten. Voor ons is dit nog niet het geval. Met een groep van ruim 24 enthousiaste vrijwilligers wordt zorggedragen voor de openstelling van maandagmiddag tot en met zaterdagmiddag. Maar ook in Woudenberg merken we wel een daling in de omzet. Enerzijds omdat verantwoorde (fairtrade) producten ook in de supermarkt worden aangeboden. En anderzijds omdat de prijs van artikelen toch vaak wat hoger ligt dan niet fairtrade producten; een aspect dat bij stijgende prijzen in het algemeen zeker een rol speelt.
Via verschillende kanalen heb ik een oproep gedaan aan bedrijven en particulieren om de Wereldwinkel te ondersteunen. Wanneer bijvoorbeeld twaalf bedrijven ervoor zouden kiezen om ieder één maand huur van de Wereldwinkel voor hun rekening te nemen, is dat al een kostenpost die wegvalt. Ook particulieren kunnen de Wereldwinkel ondersteunen, we zijn een ANBI instelling, dus fiscaal zijn de kosten aftrekbaar.

Producten in de schijnwerper
Een bezoek aan de winkel is om meerdere redenen aan te bevelen. Een van die redenen is dat er ongeveer één keer per maand inkopen bij onze importeurs worden gedaan.
We proberen iedere keer weer mooie en nieuwe producten in de winkel te hebben. Hieronder een impressie van een aantal nieuwe artikelen.

Food:
Er is alcoholvrije chardonnay beschikbaar, naast de sparkling kleine flesjes. Beiden zijn biologisch geteeld. Nieuw in het assortiment is ook de vegan sandwichspread (en die is lekker kan ik uit eigen ervaring zeggen). De parelcouscous is gelukkig ook weer leverbaar, evenals de gedroogde abrikozen. Goudse kaaskoekjes zijn er ook weer volop.

Non food:
Door de inkopers zijn mooie geursetjes uit Thailand ingekocht. Zowel branders voor etherische olie als diverse setjes met wierook.

Ook uit Thailand komen de mooie ronde bloemenvazen (of zelfs zonder bloemen al decoratief).

Vanuit het LGJK project in Mali hebben we momenteel prachtige slingers. De stof van de vlaggetjes komt uit Mali en de slingers worden hier in Nederland gemaakt. Iedere serie is uniek. Leuk om bij een feestje op te hangen, of zomaar om binnen of buiten er een fleurig geheel van  te maken.

Janny van den Broek, waarvan wij de fraaie bloemenkaarten verkopen, heeft een aantal wandbordjes  gemaakt. Ook deze zijn voorzien van haar bloemmotieven. De basisbordjes komen van de kringloop en worden door haar via een ingewikkeld proces voorzien van de decoratie. Het geheel wordt uiteindelijk nog een keer gebakken, waardoor de decoratie er stevig op zit. Niet krasbestendig en ook niet bestemd voor de afwasmachine. Maar met de hand kunnen de bordjes wel gereinigd worden. Ze zijn in twee maten verkrijgbaar.