Wereldwinkel zal gaan verhuizen

Dit jaar wordt een bijzonder jaar voor de vereniging Wereldwinkel Woudenberg/Maarn. Na iets meer dan 25 jaar zullen we onze winkel aan de Dorpsstraat 5 in Woudenberg verlaten. De verhuurder heeft de winkelruimte zelf nodig. Daarom zijn wij direct op zoek gegaan naar een mogelijke nieuwe winkelruimte. Deze hebben we inmiddels gevonden. Dit voorjaar zal de Wereldwinkel naar de Koningin Emmastraat 2 verhuizen, de voormalige schoenmakerij van Dave. De nieuwe winkel is ongeveer even groot als de huidige. Wanneer de verhuizing zal plaatsvinden is op het moment van schrijven van dit stukje nog niet helemaal duidelijk. De huurovereenkomst moet nog getekend worden en vervolgens zal beoordeeld moeten worden welke aanpassingen in de nieuwe ruimte moeten plaatsvinden.

De huidige winkel

Ondertussen gaat het “gewone” werk door. Januari en februari zijn per definitie de wat magere maanden voor de winkel. Dat maakt het ook altijd lastig hoeveel voorraad we moeten hebben, met name waar het food producten betreft. Het betekent ook dat we nu met een aantal food producten te maken hebben die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Die zijn op dit moment afgeprijsd. Mocht de datum toch overschreden worden, dan is er de afspraak met de voedselbank Scherpenzeel/Woudenberg dat deze artikelen dan aan hen worden aangeboden. Deze producten komen dan niet in pakketten, maar worden – onder vermelding dat de datum is verstreken – beschikbaar gesteld aan degene die een product wil meenemen. De producten zijn over het algemeen nog prima te consumeren, maar dus wel over datum. Op deze manier proberen we ook voedselverspilling tegen te gaan.
 
Voor wat betreft het non-food hebben de inkopers al weer het nodige gedaan. Begin januari kwam het bericht dat één van de importeurs de activiteiten zal staken (er komt waarschijnlijk wel een doorstart). Dat betekende dat veel producten in de uitverkoop gingen. Daar zijn we dan ook naar gaan kijken en we hebben een aantal mooie artikelen kunnen aankopen tegen interessante inkooprijzen. Dat daarmee de verkoopprijs ook interessant was bleek wel uit het feit dat een aantal van deze artikelen al direct verkocht kon worden.
Eind januari zijn opnieuw inkopers naar Culemborg getogen voor nieuwe aankopen. Vooral op non-food gebied, maar ook wel voor food artikelen.

Food artikelen

Cashewnoten
We hebben een nieuwe en uitgebreide voorraad cashewnoten van Johnny Cashew. Johnny Cashew volgt eenzelfde soort strategie als Tony’s: proberen greep te krijgen op de hele productieketen, waardoor winsten bij de tussenhandel worden vermeden. De cashewnoten worden in Afrika geteeld en ook daar gepeld. Dat is bijzonder, want de noten gaan over het algemeen naar Azië om daar gepeld te worden. Doordat ze nu gepeld worden in de streek waar ze ook geteeld worden scheelt dat een omweg van ruim 12.000 kilometer!
We hebben de noten in de volgende smaken:
a. Gebrand ongezouten
b. Gebrand gezouten
c. Ongebrand
d. Met honing en zeezout

Blik-mix
Het assortiment van blik-mix producten is eveneens uitgebreid. Bij blik-mix werken 20 vrouwen die net in Nederland wonen. In de conservenfabriek in Rotterdam maken zij de heerlijkste gerechten uit hun eigen land van herkomst. Leren en werken gaan vervolgens hand in hand. Tussen de bedrijven door oefenen de vrouwen de Nederlandse taal en volgt iedereen een interne opleiding. In de winkel hebben we momenteel de volgende blikken:
a. Eritrese Silsi (pittige saus van gesmoorde ui, tomaat en Oost-Afrikaanse kruiden)
b. Carichay (Vietnamese kokossoep met tofu en groente)
c. Linzenstoof (met Eritrese kruidenmix)
d. Linzenstoof (met Oost-Afrikaanse kruiden)
e. Cachupa (Kaapverdiaanse maïs-bonenstoofschotel).
 
Al deze smaken zijn vegan en zonder toegevoegde conserveringsmiddelen.

Non-food artikelen

Een greep uit de non-food artikelen:

Uit Indonesië hebben we momenteel mooie gestileerde houten kippen. Op de foto zusterlijk naast een keramieken vogel uit Thailand. Die vogel is er ook in een kleinere maat, met een bijpassend vaasje.

Wie van ruige vakanties houdt kan zijn/haar/hen hart ophalen met een model van een stoere terreinwagen uit Madagaskar.

Twee houten vogels uit Indonesië zijn heel mooi glad afgewerkt en zijn zeker eye cathers.

Uit Bali hebben we momenteel twee ronde spiegels met een veelkleurige lijst.

Op de planken staan diverse beesten op een nieuwe eigenaar te wachten.