Wat is Tony’s Chocolonely en wie heeft het gemaakt?

Tony’s Chocolonely is opgericht door Teun van der Keuken. In 2003 ontdekte hij dat er nog veel slavernij was en dat wilde hij veranderen, dus richtte hij een bedrijf op dat chocola maakt. In 2005 heeft Teun zijn eerste chocoladereep gemaakt en dat werkte heel goed, want later werd hij ingeschreven bij de kamer van koophandel. Daarna mocht hij zijn eigen winkel starten. In 2013 ging Tony’s zelf naar West-Afrika om de cacaobonen in te kopen zodat ze konden zien dat er geen slavernij was. Het blijkt nu dat het onmogelijk is om de chocola 100% slaafvrij te krijgen.

Hoe wordt het gemaakt?

Het Belgische transportbedrijf Steinweg slaat heel veel cacaobonen op, daarbij zitten ook die van Tony’s. Eerst stinkt de chocola nog, daarna roosteren ze het zodat het niet meer stinkt. De cacaobonen zitten in zakken die 64 kg wegen en de zakken krijgen hun eigen nummer, zodat Tony’s ze in de gaten kan houden. Als ze aankomen worden ze gewogen en getest, ze gaan wel ander halfjaar mee. Ze moeten van te voren zeggen hoeveel cacaobonen ze willen. De bonen worden daarna naar de chocolade fabrieken gebracht. Als de cacao in de fabriek is worden de cacaobonen eerst afgepeld en gemalen. De rest van de cacaobonen wordt geperst om cacaoboter te maken. Als je cacaomassa of cacaoboter mengt met suiker en melkpoeder, dan heb je chocola.

Waar wordt het gemaakt?

De chocola werd eerst in een bedrijf in Nederland gemaakt, dat bedrijf was nog niet zo groot. Begin 2004 kocht Tony’s Chocolonely een grote fabriek in België. Tony’s wilde niet zeggen hoe duur de fabriek was. Doordat ze deze fabriek kochten konden ze veel meer en sneller producten maken. Ook konden ze daardoor veel nieuwe smaken maken. Ze konden door de grote fabriek ook veel meer bonen bestellen.

Tony’s wilde ook een fabriek met een pretpark maken in Zaandam, alleen door covid-19 is dat niet gelukt. Ze zijn nu bezig met het bouwen van het pretpark in Amsterdam. Ze werken nog wel samen met hun andere fabrieken in Nederland. Wel kun je een bezoek brengen aan de Tony’s Chocolonely Superstore in Amsterdam, waar je alle smaken chocolade kunt proeven en meer te weten kunt komen over de missie van Tony’s Chocolonely.

Welke soorten smaken zijn er?

Tony’s Chocolonely heeft wel meer dan 21 smaken. Tony’s heeft niet alleen chocolade repen, maar ook veel andere chocola. Ze hebben ook kleine chocolade repen, ze hebben uitdeel zakjes. Ze hebben ook Lil’Bits, dat zijn kleine chocolade balletjes met een vulling erin. Ook hebben ze chocolade paaseieren en letters in veel verschillende smaken en ze hebben doosjes met verschillende soorten chocola erin.

Je kan ook je eigen reep ontwerpen op de site en je eigen tekst er op zetten. Een normale reep weegt ongeveer 180 gram.

In de wereldwinkel hebben ze niet alleen alle smaken en maten, maar ook kleine en grote uitdeeldoosjes met ronde chocolaatjes, verpakt in alle kleuren van de regenboog.

Wist je dat…

  • De Tony’s Chocolonely reep ongelijk verdeeld is omdat de cacaowereld ook ongelijk verdeeld is? De inkomsten binnen het proces van cacaoboon tot chocoladereep zijn oneerlijk verdeeld en dat wil het merk duidelijk maken met de ongelijk verdeelde blokjes chocolade.
  • De landen van West-Afrika in de reep zitten van Tony’s Chocolonely? Van links naar rechts zie je: Ivoorkust, Ghana, Togo, Benin, Nigeria en Kameroen. De landen Togo en Benin zijn samengevoegd omdat hier anders geen hazelnoot in past.

Stageverslag van: Rowan Keizer
Klas: A3B
School: Corderius college
Datum: 8-1-2024 tot 15-2-2024