Mali nieuwsflits, april 2020

Vandaag, donderdag 16 april had de schooldirecteur Sayon Keita op Schiphol moeten landen.

Net als wij had hij zich ongelooflijk verheugd op zijn bezoek aan Nederland en het weerzien met mij en mijn broer en de kennismaking met mijn zus en de rest van de familie en natuurlijk de ontmoeting met de diverse sponsors, zoals de Kringloopwinkel Woudenberg, de Wereldwinkel in Woudenberg , De Bron en de Vaartkerk de beide kerken waar onze vader altijd kwam. Wie had kunnen denken dat een wereldwijd virus de oorzaak is dat dit bezoek geen doorgang kon vinden.

Ik zou hem meenemen naar verschillende basisscholen en hem laten zien hoe het onderwijs hier is georganiseerd. Het was onder andere de bedoeling om hem educatieve werkvormen te laten zien die weinig geld kosten zodat hij deze eventueel kon inzetten op de basisschool in Bamako. Nu hopen wij dat dit bezoek volgend jaar kan gaan plaatsvinden.

In Mali is het Coronavirus inmiddels ook aanwezig. Volgens een website waar ik dagelijks op kijk waren er 144 geregistreerde besmettingen, 34 personen waren inmiddels genezen en 13 mensen overleden. Ik heb hier sterk mijn twijfels over. Mali beschikt niet over de kennis en de middelen die wij hebben in het Westen. Er zijn ook weinig tot geen testmiddelen. Wel wordt er veel voorlichting gegeven vanuit de overheid. De banken, winkels en supermarkten moeten om 16.00 uur sluiten. Ze hebben bijna allemaal water en zeep en ontsmettingsgel voor de ingang staan. Ook is er een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Laten we hopen dat de informatie over de besmettingen wel klopt. Dan verspreid het virus zich in Mali minimaal.

Ook de beide scholen van ons project hebben de deuren moeten sluiten. Dit zal grote gevolgen hebben voor alle leerlingen en ook de leerlingen die dit jaar examen moeten doen. Binnenkort neem ik contact op met de directeur om te vragen of hij al weet hoe dit opgelost gaat worden. Vanuit het project hebben wij een aantal weken geleden geld overgemaakt voor zeep en handgel. Als de scholen weer opengaan, zal dit zeer goed van pas komen. Ook zijn wij blij dat ondanks de Coronacrisis bij ons in Nederland de sponsoring nog steeds doorgaat. Onlangs hebben zich voor drie leerlingen van de basisschool weer twee sponsors gemeld. Hier zijn wij natuurlijk erg blij mee.

Twee van de drie nieuwe leerlingen waar een sponsor voor is gevonden.

 Op de Malinese website die ik dagelijks bezoek las ik ook dat de president Ibrahim Boubacar Keita voor de derde keer de Malinese bevolking had toegesproken. Hij kondigde eindelijk aan kwetsbare huishoudens en ook bedrijven te gaan ondersteunen. De president staat voor een dilemma. Hoe kan het virus worden beperkt zonder de bevolking te ontnemen in hun dagelijkse levensonderhoud te voorzien. De oplossing zit voor hem in het gebruik van het mondmasker. Als de vereiste afstandsmaatregelen niet (kunnen) worden nageleefd, wat ook heel moeilijk is in Bamako waar zeker 3 miljoen mensen wonen, vormt het een onvervangbaar beschermingsmiddel volgens hem.

Hij gaf ook aan maatregelen te treffen voor de meest kwetsbare lagen. In alle gemeenten van Mali zal een speciaal fonds van 100 miljard FCFA (ca. € 152.500.000,00) worden opgezet voor de meest kwetsbare gezinnen. Op de basisbehoeften zal de regering gedurende drie maanden afzien van douaneheffingen. Dit geldt met name voor rijst en melk; de elektriciteits- en waterrekeningen voor armste gezinnen worden door de staat betaald voor de maanden april en mei. Ook hoeven alle inwoners in april, mei en juni geen btw op elektriciteits– en waterrekeningen te betalen. De president kondigde ook de gratis distributie aan van 56.000 ton graan.

Om banen te beschermen komen er belastingverlagingen aan voor de getroffen sectoren, zoals toerisme (horeca), cultuur en transport. Al met al zullen deze sociale maatregelen van de regering de staat minstens 500 miljard FCFA kosten (ruim 762 miljoen euro) ofwel bijna de helft van de nationale begroting.

Tot zover weer deze nieuwsbrief. Vanuit Mali dankt Sayon Keita iedereen voor de steun die hij al jaren van alle sponsors mag ontvangen en hij wenst iedereen veel kracht en sterkte toe. Hij hoopt dat wij worden beschermd en dat iedereen gezond blijft.

Vriendelijke groeten,
Anja, Roelie en Eddy Kramer

Kijk ook eens op Facebook: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako