Selecteer een pagina

Bij ons is de vakantie weer aangebroken. Gelukkig is het normale leven weer enigszins op gang gekomen. De basisscholen hadden vanaf half mei hun schoolprogramma weer opgestart. Later kwamen daar ook gedeeltelijk de scholen in het middelbaar en voortgezet onderwijs bij.

De examenklassen op onze scholen in Bamako hadden begin juni het onderwijs hervat. De overige klassen konden helaas niet terug naar school. Twee weken geleden kreeg ik bericht dat ook de examenklassen weer naar huis zijn gestuurd. De overheid heeft al maanden geen geld op de rekening van de scholen gestort. De salarissen van de leraren kunnen niet meer worden betaald en er is besloten om de deuren te sluiten en de leerlingen naar huis te sturen. Zij moeten zich dan thuis voorbereiden op de examens die nu in augustus gaan plaatsvinden. Laten we hopen dat er toch een groot percentage gaat slagen. Wij hebben ze vanuit Nederland veel succes gewenst. Een andere bron van inkomsten die gedeeltelijk wegvalt, is het schoolgeld dat de ouders betalen. Veel ouders geven aan dat ook zij geen mogelijkheden meer zien om het schoolgeld voor hun kinderen te betalen. De situatie is uiterst zorgelijk volgens de directeur.

Begin maart had ik geld overgemaakt voor onderhoud en schilderwerk aan de school. Door de corona is dit onderhoud uitgesteld. Nu kregen wij van de directeur het verzoek of hij dit geld van het onderhoud mocht besteden aan de salarissen van de leerkrachten. Op het moment dat de overheid weer over de brug komt met geld, dan stort hij dit weer terug. Omdat corona ook in Mali voor grote economische en sociale problemen zorgt, hebben mijn broer, zus en ik hier toestemming voor gegeven. Op dit moment is er ook heel veel onvrede over de president Ibrahim Boubacar Keïta. Sinds begin juni zijn er wekelijks demonstraties in de hoofdstad die duizenden mensen op de been brengen. De betogers houden de huidige president verantwoordelijk voor de crisis in Mali. Ze houden hem ook verantwoordelijk voor het geweld van extremisten in Mali. Afgelopen weekend kreeg ik een sms van Sayon Keïta dat de betogers korte tijd het gebouw van de staatsomroep hadden bezet, die daarop uit de lucht werd gehaald. Ook vertelde hij dat de drie belangrijkste bruggen van de hoofdstad een tijd bezet zijn geweest.

In het NRC las ik dat er ook een poging was gedaan om het parlement te bestormen. Daarbij zijn helaas een aantal doden gevallen.

 

 

 

 

     Betogingen in Bamako

 

Wij hadden graag gewild dat dit een positieve nieuwsbrief was geworden. Helaas is de situatie op economisch en politiek gebied niet rooskleurig. Ondanks deze trieste berichten spreken mijn broer, zus en ik de wens uit dat jullie ons project blijven steunen. Juist in deze tijd is jullie steun hard nodig. Sayon Keïta hoopt dat de scholen in september weer kunnen gaan starten zodat iedereen vol goede moed aan een nieuw schooljaar kan beginnen.

Deze nieuwsflits kunnen wij toch nog enigszins positief afsluiten. Een vriendin heeft meer dan 150 mondkapjes gemaakt. De opbrengst was maar liefst € 1000,00. Ons scholenproject heeft hier € 500,00 van gekregen. De andere helft is naar een ander mooi doel in Kenia gegaan!

Wij wensen iedereen een goede zomer. Blijf gezond en tot de volgende nieuwsflits.
Vriendelijke groeten,

Anja, Roelie en Eddy Kramer

Kijk ook eens op Facebook: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako

Een donatie is ook geweldig, dit kunt u doen op:
Scholenproject LGJK Bamako
ABN: NL69ABNA 044 145 8637
t.a.v. A.G. Kramer
o.v.v. Scholenproject Bamako