Selecteer een pagina

Het is alweer 30 jaar geleden, januari 1992 dat onze vader met mijn broer Eddy naar Mali afreisde voor een vakantie. Daar zag mijn vader een man bezig met iets te timmeren en nieuwsgierig als hij was, wilde hij daar het zijne van weten. Dat bleek Sayon Keita te zijn die een schooltje aan het timmeren was en als droom had om de kinderen in Mali beter onderwijs te geven.

Nu 30 jaar later kunnen wij wel stellen dat deze droom is uitgekomen. De beide scholen die er staan, geven goed onderwijs aan de kinderen en de scholen staan goed aangeschreven en geven veel werkgelegenheid.

September 2021 is er binnen het complex ook het Centre de Coupe et Couture opgericht met behulp van een anonieme sponsor. Hier geeft Sayon Keita ook leiding aan. Er werken twee leerkrachten in deeltijd en inmiddels volgen 9 meiden deze coupeuse opleiding. We zijn in onderhandeling met de sponsor voor uitbreiding van dit centrum en we hebben goede hoop dat dit gaat lukken. Met regelmaat ontvangen wij foto’s met daarop de kleding die zij hebben gemaakt.

Politiek gezien is de situatie voor de bevolking niet makkelijk. Mali heeft nog steeds een overgangsregering sinds de staatsgreep van augustus 2020 en de daaropvolgende staatsgreep van mei 2021. In het noorden is het nog steeds erg onrustig en zijn er veel aanslagen. De beruchte Russische Wagnergroep (een paramilitaire organisatie) is in het noorden neergestreken en heeft per ongeluk een heel dorp platgegooid. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen. Sayon Keita vertelde mij dat ook in Mali alles duurder is geworden zoals rijst, gierst, suiker, mais en groenten.

Wij gaan in ieder geval onverminderd en met veel enthousiasme door om geld in te zamelen voor het schoolgeld van de sponsorkinderen. Dit zijn er nu 15 op het Lycée en 28 in totaal op het Fraternité en Complexe Scolaire. Ook wordt er geld voor schriften, boeken, krijtjes, computers en klein onderhoud gereserveerd. Ik ga in mei en juni weer in Zeewolde en Leusden op de kofferbak staan om geld binnen te halen. Verder zijn wij nog steeds bezig met het inzamelen van Douwe Egberts punten voor het project.

Van een aantal mensen heb ik mooie spullen gekregen die ik via internet heb kunnen verkopen. Dit heeft ook een leuk bedrag opgebracht voor het project.

Twee weken geleden ontving ik een berichtje van Sayon Keita over de sponsoring van een nieuwe leerling voor het komende schooljaar 2022-2023. Het is de zoon van mevrouw N’Diaye die ik in 2019 heb leren kennen. Zij heeft 5 kinderen.  Haar man is al jaren geleden omgekomen in het noorden. Drie kinderen van haar  zitten al op het Fraternité en daar zijn al sponsors voor die het schoolgeld betalen. Nu gaat ook de kleine Alpha met school beginnen. Hij is dan 6 jaar. Hier zoeken we nog een sponsor voor. Wij wensen hem alvast veel succes.

Tot slot kregen wij nog een leuk berichtje van Fatoumata Coulibaly. Zij studeert aan het LGJK. Ze is 21 jaar en is geboren in Bamako.

Hallo mijn naam is Fatoumata Coulibaly en ik zit in de 12de klas, dat is ook de examenklas. Na de dood van mijn vader had ons gezin het moeilijk. Mijn moeder wast kleren van mensen om zowat geld te verdienen. In de weekenden help ik mijn moeder. De directeur Keita Sayon heeft mijn naam doorgegeven aan Anja Kramer om mijn collegegeld te betalen. Ik doe erg mijn best op school. Voor mij is school niet makkelijk. Nu is in het Lycée ook een coupeuse opleiding opgericht en daar volg ik ook lessen om het vak te leren. Als ik geen les heb op het Lycée, volg ik daar naailessen. Ik ben erg blij dat ik het allebei mag doen en ik groet alle sponsors in Nederland en ik wens iedereen een lang en gezond leven.

Tot de volgende nieuwsflits.
Anja, Eddy en Roelie Kramer

Kijk ook eens op Facebook: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako

Een donatie is ook geweldig, dit kunt u doen op:
Scholenproject LGJK Bamako
ABN: NL69ABNA 044 145 8637
t.a.v. A.G. Kramer
o.v.v. Scholenproject Bamako