Selecteer een pagina

Vorige week donderdag 30 juni hebben de scholen weer voor een periode van circa 3 maanden de deuren gesloten. Zaterdag 2 juli was er een klein feestje op het Lycée en een modeshow van het Centre de Coupe et Couture. Ik had kort via WhatsApp een live verbinding. Het was erg leuk om daar op afstand even mee te kunnen kijken.
Het is een rustig schooljaarjaar geweest. Geen stakingen en gelukkig ook geen sluitingen als gevolg van corona.

Op het Lycée Gérard Jean Kramer hebben maar liefst 10 sponsorleerlingen examen gedaan. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend. Op het Fraternité zou Hawa N’Diaye examen moeten doen. Helaas kon zij dit jaar ook weer weinig tot geen lessen bijwonen door haar ziekte. Het kost haar te veel energie om de lessen bij te wonen. Ze weten nog steeds niet wat de reden van haar ziek zijn is. Er zijn geen mogelijkheden dat ze bijvoorbeeld online de lessen zou kunnen volgen.

Voor het komend schooljaar ga ik nog met Sayon Keïta in gesprek hoeveel nieuwe leerlingen we op het LGJK gaan sponsoren. Eerst moeten de resultaten van de examens bekend zijn. Aan de hand van deze resultaten kunnen wij dat gaan bepalen. Ik denk dat een aantal van 5 nieuwe leerlingen wel moet gaan lukken.

In de vorige nieuwsflits van april schreven wij dat Alpha N’Diaya ook met school zou gaan beginnen in september en dat we daar nog een sponsor voor zochten. Het geld hiervoor is binnen!

Afgelopen mei was de Algemene Ledenvergadering van de Wereldwinkel Woudenberg. Zij zijn al jaren trouwe sponsors van ons project. We kregen weer een cheque van maar liefst € 1000,00 overhandigd.
Hiermee kunnen we bijna de gehele schoolperiode van 9 jaar van Alpha financieren. Nogmaals veel dank aan de Wereldwinkel voor deze geweldige bijdrage.


Inmiddels heb ik op twee kofferbakverkopen gestaan. Een daarvan was in het water gevallen. Het regende bijna de hele ochtend. Je kan wel stellen dat dit niet goed is voor de verkoop. Een trouwe sponsor die op Facebook las dat de opbrengst met € 54,30 niet erg hoog was, heeft het bedrag met € 25,00 verhoogd.

De eerste kofferbakverkoop heeft meer opgeleverd, €176,80. Ook hier een trouwe sponsor die het bedrag heeft verhoogd tot € 200,00. Op 15 oktober ga ik weer op een kofferbak staan. Tenminste als het droog is 😊. Ook de verkopen via internet doen het nog steeds goed. Regelmatig ontvang ik ook meer dan de vraagprijs omdat de spullen die we verkopen naar ons scholenproject gaan.
Kortom we kunnen dik tevreden zijn met alle lieve en trouwe sponsors en met de mensen die spullen kopen
via internet.

Centre de Coupe et Couture

In de nieuwsflits van april schreven wij hierover dat wij in onderhandeling waren met een sponsor voor de uitbreiding van het Centre. Afgelopen mei hebben wij besloten deze onderhandelingen voor de uitbreiding stop te zetten. Wij gaan zelf door in de huidige vorm en met 9 meisjes die op dit moment de opleiding volgen. De financiële middelen die nodig zijn om in september aan het tweede schooljaar te beginnen zijn gewaarborgd. Het gaat om een bedrag van bijna € 1.400,00.
Voor komend schooljaar wordt er ook met de ouders van de meisjes die de opleiding volgen overlegd wat ze kunnen missen aan inschrijfgeld. De coupeuse opleiding is ook een sociaal project. De meeste meisjes die het vak leren komen uit de wijk. Tevens wil Sayon Keïta het inschrijfgeld laag houden om zo de opleiding laagdrempelig te houden.

Afgelopen jaar hebben ze veel geleerd. Ze oefenen eerst ook op zakken die ze uitwassen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten van de stof.
      

In de krant en op sociale media staan soms berichten van aanslagen in centraal Mali en ook in het noorden van Mali. Over het algemeen is de situatie in Bamako rustig en veilig. Bijna wekelijks heb ik contact met Sayon Keïta. Het is erg prettig dat hij sinds een aantal jaren ook over een mobiele telefoon met WhatsApp beschikt en dat er op het LGJK Wifi is gekomen. Dit maakt de communicatie een stuk gemakkelijker.
Afgelopen week zijn gelukkig ook de financiële- en economische sancties tegen Mali en ook Burkina Faso opgeheven. Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen had deze sancties ingesteld omdat de regering er door het leger was verdreven. Door deze sancties mochten andere Ecowas-landen nog amper handel drijven met Mali. Dit is goed nieuws om deze nieuwsflits mee af te sluiten.

Wij wensen iedereen een mooie en fijne zomer en tot de volgende nieuwsflits.

Vriendelijke groeten,
Anja, Eddy en Roelie Kramer

Kijk ook eens op Facebook: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako