December ligt alweer even achter ons. Toen is de laatste Mali nieuwsflits verschenen. Meestal komt de nieuwsflits eerder. Er was niet echt veel nieuws te melden vandaar deze keer wat later.
In Bamako is het ontzettend heet op dit moment. De thermometer tikt 43 graden of nog hoger aan. Men spreekt van extreme hitte. Ook las ik onlangs op de NOS nieuwssite het volgende
Het militaire regime verbiedt alle journalisten verslag te doen van de activiteiten van politieke partijen en verenigingen. Het verbod is van toepassing op alle vormen van media, waaronder televisie, radio, online en kranten. Dit decreet komt iets meer dan een week nadat tachtig politieke partijen en burgerorganisaties in een gezamenlijke verklaring de militaire junta hadden opgeroepen om zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren.
Dat is een belofte die de militairen hadden gedaan nadat zij een staatsgreep hadden gepleegd in 2021. Zij beloofden dat ze slechts tijdelijk zouden zitten, dat er een transitieperiode zou zijn. Die liep af op 26 maart, maar er zijn geen verkiezingen georganiseerd en er is ook geen zicht op verkiezingen. Het lijkt er nu op dat de junta absoluut geen tegenstand duldt, en daarom de oppositie en critici monddood wil maken.”
Dit zijn zorgelijke berichten. Des te meer zijn wij blij dat wij met ons scholenproject een steentje kunnen bijdragen om bijvoorbeeld door het betalen van schoolgeld wat financiële zorgen weg te kunnen nemen bij ouders.
Regelmatig heb ik contact met Sayon Keita en alles gaat redelijk tot goed op de scholen. De sponsorkinderen doen ook hun best op school. Voor sommige leerlingen is het net wat moeilijker. Vaak heeft dit ook met de thuissituatie te maken. Die is voor veel gezinnen niet makkelijk en dat kan zijn weerslag hebben op de leerprestaties van de kinderen.
In maart kreeg ik een bericht van Sayon Keita dat er behoefte was aan het repareren van 2 betonnen daken van klaslokalen op het Complexe Scolaire Gérard Jean Kramer. Hij heeft contact opgenomen met mijn Nederlandse contactpersoon in Bamako. Zij is ter plaatse geweest om de schade te bekijken.
De daken zijn zeker 20 jaar oud en door de zware regenbuien in het regenseizoen zijn er nu scheuren ontstaan. Het was niet meer veilig om in deze lokalen les te geven en heeft hij de lokalen ontruimd. Na overleg en het sturen van de offerte voor reparatie hebben wij besloten om vanuit het project deze reparatie te financieren. Hier is een potje voor. Keita gaf aan dat dit ook over 2 jaar verdeeld kon worden. Ons leek het beter om het in een keer te financieren. Dan kan er ook weer zo snel mogelijk gebruik worden gemaakt van beide lokalen.

Op zondag 28 januari jl. was onze vader jarig. Hij zou 90 jaar zijn geworden. Hoe bijzonder was het dat juist op die dag dominee Lenie Schoonderbeek vierde dat zij 25 jaar predikant was. Voor zichzelf hoefde zij niets. Zij vroeg een bijdrage voor ons scholenproject dat zij een warm hart toedraagt. Maar liefst € 1099,00 konden wij op de rekening bijschrijven. In overleg met Lenie hebben wij voor 7 nieuwe sponsorleerlingen voor 1 jaar het schoolgeld betaald. Het totaal aantal sponsorleerlingen is nu 41. Een prachtig aantal.
Eind februari werden wij wederom verrast door de Vaartkerk uit Eemdijk. Dit is ook een gemeente waar onze vader bijna wekelijks de kerkdienst bezocht. Ook zij steunen ons project al bijna vanaf het begin. Tijdens de 40- dagentijd wilden zij geld ingaan zamelen voor het scholenproject. Ook het verzoek of ik tijdens de dienst weer iets wilde komen vertellen over het project. Zo gezegd zo gedaan. Op zondag 10 maart stond ik met knikkende knieën achter de katheder om iedereen toe te spreken en mee te nemen in het project aan de hand van een PowerPoint presentatie.
5 april ontving ik van Sayon Keita nog een leuke foto van het lerarenteam van het Complexe Scolaire Gérard Jean Kramer. Vanuit het project was er ruimte om alle leerkrachten en ondersteunend personeel, in totaal 36, een kleine bijdrage te geven voor hun tomeloze inzet en toewijding. Ik heb verschillende filmpjes mogen ontvangen en het is niet te beschrijven hoe blij ze waren met deze kleine donatie.

Tot de volgende nieuwsflits.
Hartelijke groet,
Anja, Eddy en Roelie Kramer