Weer is er bijna een jaar voorbij en is het jaar 2023 omgevlogen. Wij kunnen wederom terugkijken op een zeer succesvol jaar voor ons scholenproject. Onze vaste sponsors zijn ons in 2023 trouw gebleven en ook hebben veel mensen een eenmalige donatie gedaan. Ook de kerken waar onze vader altijd kwam steunen ons project nog volop door middel van collectes en het sponsoren van leerlingen. Dit jaar heb ik op 2 kofferbakverkopen gestaan. Dit heeft ook een mooi bedrag opgebracht van € 273,00. Voor volgend jaar staan er ook een aantal in de planning. Ook de Douwe Egberts punten zijn nog van harte welkom. Onlangs heb ik weer een oproep verstuurd naar de rubriek ‘lezers helpen lezers’ in het Algemeen Dagblad voor Douwe Egberts punten voor ons project. Ik hoop dat deze weer geplaatst gaat worden. Verder hebben wij een mooie donatie gekregen van Bos Boomverzorging uit Putten. In ruil hiervoor zullen wij een aantal keren in onze nieuwsbrief deze advertentie plaatsen.

Door alle deze donaties kunnen wij maar liefst 35 kinderen sponsoren! Ook kunnen er andere materialen aangeschaft worden voor de scholen, zoals schriften en pennen. Ook hebben wij geld kunnen overmaken voor de reparatie van schoolbanken en stoelen en wat klein onderhoud zoals schilderwerk.
Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt in 2023 mijn bezoek aan de scholen in Bamako afgelopen februari. Eindelijk was dit na vier jaar weer mogelijk. Het vergde wat voorbereiding en ik vond het ook erg spannend om te gaan. Eenmaal daar aangekomen kwam ik in een warm bad terecht en was het geweldig om iedereen weer te zien, de scholen te bezoeken en natuurlijk het Centre de Coupe et Couture Anja Kramer welke in september 2021 is opgericht.

Uithangbord van het scholencomplex ‘Complexe Scolaire Gérard Jean Kramer)

Afgelopen oktober heb ik het beginrapport mogen ontvangen met de actuele leerlingen aantallen en het aantal personeelsleden op de scholen. Op alle scholen samen zijn er in totaal 35 mensen werkzaam te weten Sayon Keïta, algemeen directeur, 23 leerkrachten, 10 ondersteunende krachten en 2 bewakers. Ook mooi om te zien dat sommige leerkrachten al jaren in dienst zijn. Het leerlingenaantal op het Fraternité is 250. Dit aantal is met 34 afgenomen in vergelijking met schooljaar 2022-2023. Daarentegen is het aantal leerlingen op het Complexe Scolaire Gérard Jean Kramer toegenomen met 35 en bedraagt nu 233. Op het Centre de Coupe et Couture zijn 10 leerlingen ingeschreven. Dit aantal is beneden de verwachting voor dit schooljaar. Dit is voor een groot deel te wijten aan de economische situatie in Mali. Het Centre staat in een arme wijk en ondanks dat Sayon Keïta minder inschrijfgeld en schoolgeld vraagt dan andere coupeuseopleidingen blijft het aantal onder de verwachting. Hij is van plan om in de wijk de ouders en meisjes nog meer te informeren en bewust te maken dat een opleiding om een vak te leren belangrijk is voor de toekomst. Wij gaan dit nauwlettend volgen en wachten dit schooljaar af hoe alles zich verder gaat ontwikkelen. Bij Jardin d’enfants Anchienne and Roelly hebben inmiddels 30 kinderen tussen de 4 en 5 jaar een plekje gevonden. Dit is in een korte tijd een succes geworden. Wij zijn dan ook bijzonder trots op Sayon Keïta dat hij deze jardin is gestart. Ik had Sayon Keïta gevraagd of hij nog wat kon gebruiken voor de kleuterschool. Hij wil heel graag wat speelgoed aanschaffen. Hiervoor hebben wij een bedrag van 115,00 euro overgemaakt. Ook hebben wij extra geld overgemaakt voor het internet op het Complexe Scolaire Gérard Jean Kramer. Dit kost op jaarbasis € 500,00. We hebben toegezegd dat we dit ieder geval voor de komende drie jaar (tot en met 2027) kunnen garanderen. Helaas kreeg ik minder goed nieuws over het Lycée. Ondanks het overleg afgelopen juli met het Ministerie van Onderwijs en alle directeuren van de privé Lycées is er voor dit schooljaar geen verbetering te melden. De overheid wijst aan de Lycées studenten toe. Voor dit jaar heeft de overheid geen enkele student toegewezen aan het Lycée Gérard Jean Kramer. Hetzelfde probleem doet zich voor bij andere Lycées. Per student krijgen de Lycées een bedrag van de overheid. Dit schooljaar was hier geen geld voor beschikbaar vanuit de overheid. Van 1 oktober tot 25 oktober hebben alle Lycées gestaakt omdat zij het met dit beleid niet eens zijn. Tot nu toe zonder resultaat. Sayon Keïta geeft aan, dat als de regering haar beleid volgend jaar niet wijzigt het Lycée Gérard Jean Kramer naar een 100% particuliere onderwijsinstelling gaat.

Dit wil zeggen dat iedere student dan zelf het volledige collegegeld moet gaan betalen. Laten wij hopen dat er vanuit de overheid toch geld beschikbaar komt voor alle Lycées zodat niet alle studielasten voor rekening van de ouders komen. In een nieuwsbrief waarop ik ben geabonneerd las ik dat het met de politieke en sociale toestand in Mali er niet beter op wordt. Jihadisme, terrorisme en banditisme teisteren het land en het breidt zich uit. De Fransen zijn eerder dit jaar het land uitgezet en eind 2024 moeten ook de laatste VN-militairen van de MINUSMA zijn vertrokken. De junta heeft militairen van de Russische Wagner-groep ingehuurd in de strijd tegen jihadisten en rebellen. Vooral in de dorpen op het platteland is men daar niet blij mee. Er wordt melding gemaakt van talloze misdaden. Helaas hoor je in Nederland weinig tot niets over de situatie in Mali. Er zijn in de wereld zoveel andere oorlogen, brandhaarden en ellende dat de situatie in Mali ondergeschikt lijkt. Laten wij vooral dankbaar zijn dat onze wieg hier in Nederland staat. Nog een leuk bericht dat niets met de scholen heeft te maken. Sayon Keïta is opa geworden. Zijn dochter Awa is 11 november van een zoon bevallen. Hij heet Bouya Diarra. Ze maken het gelukkig goed.

Sayon Keïta en zijn team bedanken alle sponsors van het project en zij wensen iedereen in Nederland mooie kerstdagen en een gezond, gelukkig en bovenal een vredevol 2024. Daar sluiten wij ons bij aan. Wij spreken de hoop uit dat er in 2024 meer vrede en stabiliteit komt in Mali en in alle andere oorlogsgebieden in de wereld. Nogmaals hartelijk dank aan een ieder die ons project steunt en een warm hart toedraagt. Tot de volgende nieuwsflits.

Vriendelijke groet,
Anja, Eddy en Roelie Kramer