Selecteer een pagina

Mali nieuwsflits december 2019, 

Zoals ieder jaar is dit jaar ook weer omgevlogen en staan we op de drempel van een nieuw jaar.

In Mali is de situatie er helaas niet beter op geworden. Islamitische Staat is vooral in Afrika weer in opmars. Ze winnen vooral terrein in de straatarme Sahel met als speerpunt Mali. Er zijn in Mali afgelopen jaar meer burgerslachtoffers gevallen en er zijn daar vergeleken met 2018 zeven keer meer Malinezen op de vlucht geslagen. Laten we hopen dat de situatie niet nog verder verslechterd.

Afgelopen 10 december kreeg ik ook nog een triest bericht uit Mali. Hassan, een man die ik al jaren ken, is overleden. Hassan heeft onze vader ook goed gekend. Hij was een stuk jonger dan onze vader en hij werd dan ook steevast ‘jeune’ genoemd door Hassan. Toen mijn vader en ik nog samen in een hotelletje in Bamako sliepen, hing Hassan regelmatig even over het muurtje om een praatje te maken. Afgelopen februari heb ik hem nog gezien en ben ik achterop de brommer naar zijn huis gereden. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter. Vanuit Nederland wensen wij zijn vrouw, kinderen en iedereen die hem heeft gekend veel sterkte.

Gelukkig is er ook vrolijker nieuws. De scholen draaien nog steeds goed onder de bezielende leiding van Keita Sayon en zijn team. Wij hebben afgelopen jaar weer veel donaties mogen ontvangen van onze trouwe particuliere sponsors en van organisaties zoals de Kringloopwinkel Woudenberg en de Wereldwinkel Woudenberg Maarn. Ook hebben de Bron in Amersfoort en de Vaartkerk hun steentje weer bij gedragen.

De kofferbak verkopen zijn ook dit jaar weer een succes geweest. Vrienden die verhuisd zijn, hebben hun overbodige spullen verkocht voor onze scholen en een ander mooi project in Kenia. Het geld dat andere vrienden tijdens hun bruiloft hebben gekregen, is naar ons project gegaan. De walnotenboom in de tuin van een vader van een goede kennis heeft zijn best ook weer gedaan. De verkoop van deze noten heeft weer een leuk bedrag opgebracht. Douwe Egberts punten stromen ook nog steeds gestaag binnen en zijn nog steeds meer dan welkom.

Hierdoor hebben wij weer meer kinderen naar school kunnen sturen. Op het Fraternité 3 extra kinderen. Het aantal dat daar nu naar school gaat is 15. Op het Lycée zijn er twee leerlingen bijgekomen. Daar staat het aantal nu op 17. Voor 8 kinderen wordt er nog een tegemoetkoming betaald in de studiekosten.

Afgelopen september is er ook een buitenkraantje bij het Lycée geplaatst. Dit is erg handig en hier zijn ze erg blij mee. In februari had ik ook een aantal dierenposters met het ABC erop meegenomen om de eerste en tweede klas mee op te fleuren. Hier kreeg ik pas een foto van opgestuurd.

Mijn volgende bezoek staat gepland in 2021. Mijn broer gaat dan waarschijnlijk ook weer mee. Even speelde het door mijn hoofd om ook in februari 2020 te gaan. Ik voel me daar altijd erg thuis en ik vind het ook erg fijn om iedereen weer te zien.

Van dit plan ben ik toch afgestapt. Nu hebben wij Keita Sayon, de directeur uitgenodigd om naar Nederland te komen. Hij was erg blij met de uitnodiging en zijn familie was door het dolle heen. Hij heeft nu zijn paspoort aangevraagd en de visumaanvraag wordt eind februari gedaan. De bedoeling is dat hij half april voor twee weken komt.

Ik zal met hem een aantal scholen gaan bezoeken om hem kennis te laten maken met het Nederlandse onderwijs. Op de basisschool wil ik laten zien dat je met eenvoudige educatieve spelletjes en activiteiten die niets of bijna niets hoeven te kosten, hele leuke lesvormen kan aanbieden. Ik hoop dat hij dit aan zijn team kan overbrengen en dat ik in 2021 in Bamako zelf ook in de klas kan laten zien wat voor werkvormen er mogelijk zijn om zo wat variatie in de lessen aan te brengen. Met name in de eerste, tweede en derde klas. Daar hebben de kinderen nog wel eens moeite om de hele dag bij de les te blijven.

Natuurlijk nemen wij hem ook mee op sleeptouw door ons mooie Nederland. Wij kijken erg uit naar zijn bezoek.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en bovenal een gezond en gelukkig 2020. Wij spreken de hoop uit dat 2020 weer net zo succesvol mag worden voor ons project als 2019.

Vriendelijke groeten,
Anja, Roelie en Eddy Kramer

Kijk ook op facebook: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako