Woudenberg officieel Fairtrade Gemeente

Vanmiddag 3 juli 2019 heeft Henk Zandvliet, bestuursvoorzitter van Fairtrade Gemeente Nederland, een bord uitgereikt aan wethouder Marleen Treep, ten teken dat Woudenberg aan de voorwaarden heeft voldaan om zich Fairtrade Gemeente te kunnen noemen. Dit als resultaat van de inspanning van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Woudenberg.

Een vertegenwoordiging van de Wereldwinkel, de Fairtrade winkel bij uitstek in Woudenberg, was erbij.

Op 1 november 2016 is de campagne begonnen om Woudenberg Fairtrade Gemeente te laten worden. De Gemeente Woudenberg heeft in 2014 een duurzaamheidsbeleidsplan aangenomen. De titel hiervan is “Expeditie Duurzaamheid Gemeente Woudenberg 2014 – 2018”. Als eindpunt van de expeditie is de ambitie geformuleerd dat de Gemeente Woudenberg in 2030 een duurzame gemeente is, waarbij iedereen meewerkt om duurzaamheid na te streven.

Er zijn drie routes geformuleerd:
1. naar een duurzame gemeentelijke organisatie;
2. naar duurzame inwoners;
3. naar duurzame bedrijven en organisaties.

De provincie Utrecht is al Fairtrade provincie en een groot aantal gemeenten in de provincie heeft ook al de status van Fairtrade gemeente. Woudenberg had dat in 2016 nog niet. Een Fairtrade Gemeente past prima in de duurzaamheidsdoelstelling. Woudenberg is de 91e gemeente met deze titel.